Stopp att spola med eget regnvatten

Att spola toaletter med regnvatten ut i regionens avloppsnät är inte tillåtet. "Jag tänker inte stänga av", säger Bjerne von Schulman som redan byggt ett eget vattensystem.

Mats Ekedahl sparar regnvatten och med hjälp av sina tankar skulle han och hans fru årligen låta bli att spola ut omkring 30 kubik dricksvatten i havet. Men han får inte lov att koppla in sitt system.

Mats Ekedahl sparar regnvatten och med hjälp av sina tankar skulle han och hans fru årligen låta bli att spola ut omkring 30 kubik dricksvatten i havet. Men han får inte lov att koppla in sitt system.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-08-13 07:05

Många blev nyfikna efter GA:s reportage om Bjerne von Schulman som lyckats bygga ett helt eget system för att ta vara på regnvatten från taket, för att spola toaletterna med. Visbybon Mats Ekedahl byggde ett liknande system redan för tre år sedan.

– Jag ringde regionen och trodde jag skulle få en guldstjärna, men de sa att det var förbjudet och hotade att anmäla mig om jag fortsatte, säger han och berättar att hans försök att spola med regnvatten därmed stoppades.

Leif Thomsson är enhetschef på Region Gotland för vatten och avlopp och menar att syftet är gott, och helt i linje med vad regionen själva planerar för där hela det nya området på Visborg planeras få dubbla system, ett för dricksvatten och ett för så kallat gråvatten. Men i dagsläget är det inte fritt fram på ön för den som har kommunalt vatten och avlopp att göra hemmabyggen som kopplar regnvatten till nätet:

– Vi måste vara rätt fyrkantiga när vi tolkar regler och lagar. Vi tar ut en avgift för antal kubik vatten vi levererar ut till kund, och då ingår avlopp där, säger han.

Det finns teknik på marknaden att med hjälp av flödesmätare i rören mäta hur mycket avloppsvatten var och en spolar vidare till reningsverket, men det är ingenting som Region Gotland använder sig av i dag. Bjerne von Schulman är därmed före sin tid i ambition att spara på öns vattentillgångar.

– Han ligger i framkant. Man ska försöka tänja på gränser och se vad det finns för möjligheter, säger Leif Thomsson och välkomnar framtida tekniska lösningar för att ta vara på mer regnvatten.

Efter GA:s artikel har Bjerne von Schulman fått massor av uppmärksamhet.

– Det har varit enormt stort intresse. Jag gör inte det här av ekonomiska skäl, då hade jag varit dum så det inte liknar något, säger han och berättar att han gärna vill betala för sitt avloppsvatten och göra rätt, men vill bidra till att spara på öns vatten.

Hans förslag, i väntan på att regionen tar fram teknik att mäta mängden vatten till avloppet, är att ta betalt för samma mängd som de senaste åren.

– Jag tänker inte stänga av. De får gärna sköntaxera mig och ta betalt efter en schablonavgift till de hittar ett taxeringssystem, dit måste de komma förr eller senare, säger han och får stöd av Mats Ekedahl:

– Jag vill inte vara avgiftssmitare. Nu har jag finast gräsmatta i stan, men jag tycker det är för jävligt.

Bjerne von Schulman spolar toaletterna med regnvatten, något han tänker fortsätta med.
Bjerne von Schulman spolar toaletterna med regnvatten, något han tänker fortsätta med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!