Politiker om vården: "Det måste sluta sparas"

Minska hyrpersonalberoendet, utred ett nytt lasarett och mer pengar till vården. Det var politikerna eniga om i Vårdförbundets debatt.

Åtta partier, samliga som finns representerade i regionfullmäktige förutom Sverigedemokraterna, möttes i en debatt om vården på tisdagskvällen.

Åtta partier, samliga som finns representerade i regionfullmäktige förutom Sverigedemokraterna, möttes i en debatt om vården på tisdagskvällen.

Foto: Cecilia Thomsson

Visby2022-08-24 18:55

Det var på det stora hela en ganska enig samling vårdpolitiker som äntrade scenen i Wisbygymnasiets aula under tisdagkvällen. Det var Vårdförbundet som för andra valåret i rad anordnade i en politikerdebatt, med frågor inskickade från dess medlemmar.

Att minska beroendet av hyrpersonal, och därmed kostnaderna, samt att se över ersättningssystemet till privata nätläkare stod högt på agendan.

– Vi är helt emot digitala nätläkare, men däremot ser vi att 1177 har stor potential att utvecklas, säger Vänsterpartiets Peter Barnard.

undefined
Peter Barnard (V).

Men Centerpartiet och Moderaterna vill satsa på fler digitala lösningar i den gotländska vården.

– Vi vill se en digital vårdcentral så fort som möjligt, säger Sara Wilhelmsson (M).

Vårdförbundets medlemmar ville ha svar på frågan om hur politikerna ska förbättra arbetsmiljön för att få personalen att stanna.

– Jag brukar prata om de tre L:en. Vi behöver en tydlig och effektiv ledning som lyssnar på sina medarbetare, lön som är vettig och ledighet med vettiga scheman som gör att vi trivs på jobbet, säger hälso- och sjukvårdsnämndens nuvarande ordförande Mats-Ola Rödén (L). 

undefined
Mats-Ola Rödén (L) har nu varit ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i 3,5 år.

Mer pengar till den gotländska sjukvården är också avgörande, menar Filip Reinhag (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det måste sluta sparas. Allianspartierna har valt att lägga sparbeting på hälso- och sjukvårdsnämnden under hela mandatperioden, och det sätter ett tryck på att hålla nere löner och antal medarbetare, sa han, och tryckte på att Gotland i högre grad måste kompenseras från staten för vår ö-faktor.

undefined
Oppositionsrådet Filip Reinhag (S) vill ha mer statliga medel till öns sjukvård.

Feministiskt initiativ, som deltog i debatten trots att partiet inte kandiderar i det lokala valet på Gotland, höll med.

– Vi vill stoppa besparingarna. Det finns ingen vits när det går så pass bra som det gör för regionen nu. Vi vill också införa sex timmars arbetsdag och ha en överanställning inom vården för att minska stafettläkarna, säger Agnes Lundgren (FI).

undefined
Agnes Lundgren som företräder Feministiskt initiativ som bara kandiderar till riksdagen i årets val.

På en valaffisch utlovar Centerpartiet fler sjuksköterskor till vården. En av förbundets medlemmar ville veta hur Centerpartiet ska lösa detta kommande mandatperiod, men fick kanske inte det svar han önskat.

– Ni som jobbar inom vården måste verkligen marknadsföra er, att det här är det roligaste jobbet som finns. Det måste vara lite mer positivt, sa Bibbi Olsson (C), 1:e vice ordförande i nämnden.

Socialdemokraternas Filip Reinhag replikerade:

– Jag tror inte att en lite mer positiv inställning kommer vara det som löser bemanningsfrågan.

Även åhörare, som till största del bestod av yrkesverksamma inom vård- och omsorg, reagerade.

– Vi har påtalat det här i åratal, därför är det av sittande styre respektlöst att stå och be oss vara mer positiva.

undefined
Åtta partier, samliga som finns representerade i regionfullmäktige förutom Sverigedemokraterna, möttes i en debatt om vården på tisdagskvällen.

Att det framöver kommer att behövas ett nytt, eller utbyggt, sjukhus i Visby är samtliga partier överens om. Men innan ett sådant beslut kan fattas måste det utredas noga, anser politikerna.

– Vi pratar nog mellan 50 000 och 80 000 kronor kvadratmetern att bygga nytt. Det skulle för den här regionen sluka investeringsbudgeten i fem, sex år. Vi behöver ha på fötterna innan vi ger oss in i det här, säger Mats-Ola Rödén (L).

Den springande punkten är just finansieringen.

– Det börjar bli ganska akut, men det är ett beslut som ger skrämselhicka för det kommer att vara ohyggligt dyrt. Hur det ska finansieras kommer bli en rejäl nöt att knäcka, säger Filip Reinhag (S).

Vårdpersonalens val

Om Vårdförbundets yrkesgrupper fick avgöra valet skulle även nästa regering bli röd. Högerpartierna M, L, KD och SD har betydligt lägre stöd än hos befolkningen i stort.

31 procent hade ännu inte bestämt sig vilket parti de ska rösta på.

Detta enligt en enkät som skickats till Vårdförbundets medlemmar, som 316 personer har svarat på. Vårdförbundet samlar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Källa: Vårdfokus enkät, juni 2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!