Hastigheterna i Visby och Vibble ses över – kan bli 40

Under 2023 kommer teknikförvaltningen att genomföra en hastighetsöversyn i Visby och Vibble där syftet är att ersätta dagens 30, 50- och 70 kilometer i timmen med 30, 40 och 60 kilometer i timmen.

Flera gator i Visby kan få sänkta hastigheter, bland annat Söderväg där flera klagat på trafiksituetionen.

Flera gator i Visby kan få sänkta hastigheter, bland annat Söderväg där flera klagat på trafiksituetionen.

Foto: Ylva Forslund

Visby2023-02-02 06:02

Oskyddade trafikanter och kollektivtrafik ska prioriteras i trafikmiljön, det menar teknikförvaltningen som under 2023 genomför en hastighetsöversyn i Visby och Vibble.

Den nya hastighetsöversynen baseras på Trafikverkets handbok ”Rätt fart i staden – hastighetsnivåer i en attraktiv stad”. Enligt Trafikförordningen är det 50 kilometer i timmen som är bashastighet inom tättbebyggt område, men om det är motiverat av hänsyn till bland annat säkerhet, framkomlighet eller miljö så får regionen sänka hastigheten.

Jonathan Berényi är trafikingenjör vid regionens Mark- och trafikavdelning och han har den senaste tiden fått in klagomål, bland annat på buller och högt trafikflöde på Söderväg i Visby. Här vill en synpunktslämnare att hastigheten sänks till 40 eller 30 kilometer i timmen för att minska bullret. En annan synpunktslämnare som är nyinflyttad förstår inte hur regionen kan tillåta 50 kilometer i timmen i Visby när många andra kommuner och stadskärnor begränsat till 40 kilometer i timmen för att minska koldioxid och kvävutsläppen samt för att öka säkerheten.

I ett svar till ena synpunktslämnaren skriver trafikingenjören:

”Givet Södervägs nuvarande utformning och funktion inom huvudnätet för trafik mellan olika områden i Visby är det troligt att en sänkning av gällande hastighet till 40 kilometer i timmen kan bli aktuell. En sänkning till 30 kilometer i timmen får stor påverkan på framkomligheten och är därför mindre trolig. Slutgiltigt svar i denna fråga kommer att ges i samband med utförd hastighetsöversyn.”

Varför görs översynen? 

– Forskningen och utvecklingen går framåt inom olika områden och ställer nya krav på hur vi utformar en attraktiv stad och reglerar trafikmiljön. ”Vårt Gotland 2040 – regional utvecklingsstrategi för Gotland” är ett exempel som visar att flera aktörer behöver arbeta för ett levande och långsiktigt hållbart Gotland. Rätt hastighet på vägarna leder bland annat till att resorna blir säkrare, bullret minskar och luftkvaliteten förbättras, säger Jonathan Berényi.

När gjordes den senaste översynen?

– Teknikförvaltningen ser löpande över gällande hastighetsgränser på det kommunala gatunätet och gör förändringar och anpassningar där det är motiverat av hänsyn till trafiksäkerheten, framkomligheten eller miljön. En övergripande hastighetsöversyn över hela Visby är däremot nödvändig för att hantera alla beroenden ur ett nätanpassnings- och systemperspektiv.

Kommer 50 kilometer i timmen att finnas kvar inom tättbebyggt område?

– 50 kilometer i timmen är fortsatt gällande bashastighet inom tättbebyggt område enligt Trafikförordningen. Sedan 2008 är det möjligt att införa hastighetsgränser i alla tio steg mellan 30 och 120 kilometer i timmen. På det kommunala gatunätet som i huvudsak ligger inom tättbebyggt område innebär det i praktiken att nuvarande 30/50 reglering kan ersättas med 30/40/60. Övergången till jämna steg (40/60/80/100) sker successivt på både statligt och kommunalt vägnät i Sverige sedan 2008. Vid exploatering av nya områden som Artilleriet och Visborg etcetera använder vi oss redan idag av 30/40/60.

Kan du säga något om du redan nu ser behov av sänkt hastighet i Visby? 

– Nej. Varje gata kommer att bedömas enligt Trafikverkets handbok och förslag till nya hastighetsgränser kommer att arbetas fram enligt en fastlagd metodik.

Rätt fart i staden

När riksdag och regering beslutade om nya hastighetsgränser, och införde 10-steg mellan 30 och 120 kilometer i timmen, betonades bland annat att detta inte får bidra till ökad ”plottrighet” med alltför olika hastighetsgränser. Större krav kommer att ställas på beslutsunderlag, och varje hastighetsförändring måste vägas mot olika preciseringar av de transportpolitiska målen där funktionsmålet för tillgänglighet ska uppnås inom ramen för hänsynsmål. 

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!