Internationell färgkonferens på plats i Visby

I dagarna har över 600 färgnördar, konstnärer och historiker från hela världen deltagit i en stor konferens i Visby.

Marei Hacke är kulturarvsforskare på Riksantikvarieämbetet i Visby. Hon har tillsammans med sina kollegor arrangerat årets färgkonferens.

Marei Hacke är kulturarvsforskare på Riksantikvarieämbetet i Visby. Hon har tillsammans med sina kollegor arrangerat årets färgkonferens.

Foto: Hanna Davidsson

Visby2022-10-14 16:03

Riksantikvarieämbetet i Visby höll i år i den 41:a upplagan av färgkonferensen ”Dyes in History and Archaeology”. Mellan 11-13 oktober samlades naturvetare, konstnärer, historiker, antikvarier och kemister från hela världen för att ta del av föreläsningar och workshops om historiska färger i textil och målade ytor. Årets konferens blev ett hybridevent mellan det digitala och fysiska. 60 personer var på plats och över 600 personer anmälde sig för att delta digitalt.

Marei Hacke är kulturarvsforskare på Riksantikvarieämbetet. Hon har tillsammans med sina kollegor stått för arrangemanget av konferensen i Visby. 

– Den har inte varit i Skandinavien innan, det här är första gången. Så vi är väldigt stolta över att ha fått göra det här, säger Marie Hacke. 

Hon och hennes kollegor har kunnat arrangera konferensen med pengar från Marcus Wallenbergs stiftelse och stöd från Gotlands museum samt Campus Gotland. Deltagarna på plats har bland annat erbjudits guidade visningar och workshops.

– De har fått testa på hur man färgar ull och fiskskinn med svenska inhemska växter och fått introduktion i multiband imaging, säger Marei Hacke och syftar på en form av fotografering med våglängder och röntgen.

Deltagarna har även gått en stadsvandring i Visby med Marcus Norrby från Campus Gotland som guide. De har också deltagit i en rundtur i det nedlagda Langska Husets textiltryckeri samt tagit del av uppfinnaren Tobias Langs originaltryckblock och mönster i Gotlands museums magasin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!