Under förra veckan kom siffror som visar att antalet utdelade böter för offentlig urinering gått från 1 561 till 2 505 under perioden 2018–2022. Detta var P4 Västernorrland först att berätta om. I polisregion Stockholm som Gotland tillhör, har antalet gått från 199 till 306 under samma period. På Gotland har emellertid antalet kissböter inte förändrats nämnvärt. Förutom en topp 2021 ligger antalet utdelade böter per år på under tio.
Kommunpolisen Conny Johansson berättar att det är ovanligt att människor ringer och berättar om personer som tömmer blåsan på fel ställe.
– De gånger vi rapporterar är när vi själva blir vittne till brottet. Det kan bli problematiskt om vi inte sett brottet för då behöver vi ett vittne för att styrka brottet och det brukar inte vara aktuellt, säger han.
Hur reagerar folk som ertappas?
– Oftast går det bra. Man skäms lite men säger ja självklart och får med sig en böteslapp. De flesta som rapporteras är under berusning. Jag minns ett enstaka fall där en man förnekade kraftigt att det hade hänt trots att han togs med gylfen nere och att det var helt uppenbart vad som hade hänt, men det är högst ovanligt.
För polisen på Gotland har förargelseväckande beteende genom offentlig urinering, som brottskoden lyder, ingen hög prioritet i jämförelse med exempelvis vålds- eller narkotikabrott. Samtidigt poängterar Conny Johansson att han förstår frustrationen hos människor som drabbas av exempelvis urinodör nära eller i anslutning till sin bostad eller verksamhet. Trots detta kommer det dock inte råda någon häxjakt på personer som urinerar i det fria.
– Omständigheterna är avgörande, samtalet med personen. De gånger vi rapporterar är när man inte gjort någon som helst ansats att dra sig undan.
Enligt de Visbybor Helagotland pratat med är den offentliga urineringen inget som stör nämnvärt förutom under den mest intensiva turistsäsongen.
– Man ser folk som gör det under Stockholmsveckan men annars inte jätteofta. Jag tycker att det kunde finnas fler offentliga toaletter och med bättre öppettider. Det är ju oftast nattetid man behöver dem, säger Fanny Andersson.
Eva Lilja driver Ödins Garveri på Tage Cervins gata. Hon berättar att hon kan se folk från sitt fönster som urinerar i det fria.
– Det är många som kommer in och frågar var närmaste toalett ligger. Jag skulle gärna se bättre skyltning till de toaletter som redan finns.
Joel Rindberg flyttade till Visby för elva år sedan och berättar att han utnyttjar de offentliga toaletterna någon gång ibland.
– Det är inte alltid den bästa standarden men jag är inte missnöjd på något sätt. Jag skulle inte klaga om det blev fler. Gärna i norra Visby.
Från regionens sida håller man för tillfället på att ta ett samlat grepp om frågan kring offentliga toaletter på hela ön, berättar parkenhetens chef, Christian Strängborn. Bland annat arbetar de med att ta fram en karta över samtliga offentliga toaletter. Kartan kommer snart att göras tillgänglig för allmänheten. Regionen ska även se över möjligheterna att utöka öppettiderna för vissa offentliga toaletter.
– Det är ett stort arbete och mer klar information kommer längre fram, men det jag kan säga är att det framförallt rör landsbygden och inte så mycket områdena i och kring Visby. I Visby har vi några andra lösningar, bland annat avtal med Visby Centrum.