Den stora priskollen – här handlar du billigast i Visby

Utifrån en matkasse innehållandes 18 olika livsmedel har Gotlands Tidningar gjort en prisjämförelse mellan Visbys samtliga matbutiker. Vilken är billigast, och vilken är dyrast? Här är svaret.

Annica Stenström, butikschef på Willys i Visby, är inte förvånad över att hennes butik är billigast i GT:s prisjämförelse över livsmedelsbutikerna i Visby. "Det är vår affärsidé att ha Sveriges billigaste matkasse", säger hon.

Annica Stenström, butikschef på Willys i Visby, är inte förvånad över att hennes butik är billigast i GT:s prisjämförelse över livsmedelsbutikerna i Visby. "Det är vår affärsidé att ha Sveriges billigaste matkasse", säger hon.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2022-11-17 11:15

För att vara tydliga redan från början; det här är ingen vetenskaplig undersökning. I den här jämförelsen har GT skapat en matkasse (se lista här intill) där vi valt ut 18 olika livsmedel, och där vi valt att jämföra stora varumärken så som exempelvis Arla och Kungsörnen. Vi har med andra ord beslutat att inte ha med de olika butikskedjornas egna varumärken, och vi har även helt bortsett från de rabatter och kampanjer som butikerna haft på de utvalda varorna.

undefined
Även priset på fryst kycklingfilé har gått upp kraftigt det senaste året, och det är en vara som det är stor prisskillnad på när man jämför Visbys butiker. Ica Maxi och Willys tog 110 kronor för ett kilo på kontrolldagen, medan Coop Gråbo tog 135 kronor.

I de mycket få fall som en butik vid GT:s besök inte har haft en vara av det märke som vi valt ut har vi istället tagit med en produkt i samma prisklass. Som exempel hade inte Coop Gråbo Arlas vispgrädde i 5-decilitersförpackning, och därför valde vi i det fallet Coops egna vispgrädde till vår jämförelse. Det finns även ett fåtal fall där butiker haft olika storlekar på förpackningarna av vissa livsmedel, och då har vi helt enkelt valt att utgå från kilopriset.

Själva priskollen gjordes onsdagen den 2 november, och av logistiska skäl är det den här gången endast butiker i Visby som är med i jämförelsen.

undefined
Willys är vinnare i GT:s matprisjämförelse som gjordes den 2 november. De 18 livsmedel som valts ut av tidningen kostade sammanlagt 723,70 kronor, vilket är drygt 120 kronor billigare än Coop Gråbo som var dyrast i prisjämförelsen.

Med dessa formaliteter avklarade kan vi nu fokusera på resultatet. Utifrån det kan man konstatera att GT:s matkasse föga förvånande är billigast på de tre stormarknaderna (Willys, Ica Maxi och Stora Coop). Allra minst, totalt 723,70 kronor, kostar kassen på Willys, som är några enstaka kronor billigare än Ica Maxi. Annica Stenström, butikschef på Willys i Visby, är inte förvånad över att hennes butik "vinner" den här prisjämförelsen.

– Nej, det är ju vår affärsidé att kunna erbjuda Sveriges billigaste matkasse. Det är även något som mäts centralt varje månad, för att verkligen säkerställa att vi är billigast, och ligger vi fel på något i de kontrollerna så korrigeras det på olika sätt. Vi ska helt enkelt vara billigast, säger hon.

undefined
Annica Stenström, butikschef på Willys i Visby, är inte förvånad över att hennes butik är billigast i GT:s prisjämförelse över livsmedelsbutikerna i Visby. "Det är vår affärsidé att ha Sveriges billigaste matkasse", säger hon.

Hon berättar att priserna på Willys sätts centralt, och att det alltså är samma priser i landets samtliga Willys-butiker. 

Hur gör Willys för att hålla nere sina priser då?

– Vi är en lågprisbutik, och drar därför in på en del saker som kostar pengar. Jämför man oss med Ica eller Coop så kan man se skillnad på inredningen till exempel. De har lite mer miljö, och de kanske har fem olika storlekar på kundvagnar där vi har en. Det är mycket sådana saker som kostar pengar och där vi jobbar kostnadseffektivt.

I de mindre butikerna i Visby blir GT:s matkasse även klart dyrare, och utifrån just de varor som vi valt ut är Coop Gråbo allra dyrast i vår jämförelse. Där kostar kassen totalt 844,20 kronor, vilket är nästan 120 kronor dyrare än Willys.

Tidningen har varit i kontakt med butikschefen Jonas Lindqvist, som dock hänvisar alla frågor till Coop Gotlands vd Carl-Johan Stålhammar. 

– Det är ingen hemlighet att alla våra butiker ligger i olika prisnivåer utifrån en matris som sätts centralt. I våra egna kontroller är Ica Atterdags dyrast i Visby, men ni har valt ett ganska litet utbud i er granskning, vilket såklart kan påverka siffrorna. Oavsett vad så är det intressant, säger han.

undefined
"Det är ingen hemlighet att alla våra butiker ligger i olika prisnivåer utifrån en matris som sätts centralt", säger Carl-Johan Stålhammar, vd på Coop Gotland.

Stålhammar nämner hur saker som varuflöde, omsättningstakt, hyllmetrar och geografiskt läge påverkar vilken prisnivå en viss butik hamnar på. På Coop Gråbo beskriver han att man kan se ett annat köpmönster jämfört med många andra butiker i Visby, vilket gör att även prissättningen på varorna till viss del blir annorlunda. 

– Dels är det ju en kvartersbutik där man snarare stödhandlar än storhandlar. Sedan finns det även socioekonomiska faktorer som spelar in. De varor som det köps lite av i en butik måste man ibland ha lite högre pris på, och på just Coop Gråbo kanske man exempelvis köper Coops egna mjölk, som är lite billigare än Arlas. Hade man i en sådan här jämförelse haft med butikernas egna varumärken hade nog Coop Gråbo inte blivit dyrast.

undefined
Falukorv från Scan är en av de varor som GT kontrollerat som det är störst prisskillnad mellan de olika butikerna. Den 2 november kostade 800 gram falukorv 34,50 kronor på Ica Maxi och 44,95 kronor på Coop Gråbo.

Ulf Mazur är vd och grundare för den oberoende jämförelseappen Matpriskollen, och han är inte förvånad över resultatet i GT:s jämförelse. 

– Willys blir billigast även i våra jämförelser. De har effektivare system, gör avkall på lokal prissättning, är effektiva i sin logistik och har mycket standardiserat, vilket gör att de kan pressa ner priserna, säger han och fortsätter:

– Det är heller inte förvånande att det är en mindre butik som är dyrast i granskningen. De personal- och hyreskostnader som man har måste slås ut på en lägre volym, som man oftast har i en mindre butik, vilket gör att det kostar mer att driva runt små butiker. Det är en stor nackdel i det här att om vi bara fokuserar på priserna kommer de små butikerna att få ett helsike, och det är ju dem som håller igång Sverige till stor del. 

undefined
"Prisnivån vi hade innan pandemin är long gone, och det kommer nog dröja väldigt lång tid innan vi är tillbaka där igen, om vi någonsin kommer dit", säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen.

Sett till det senaste året har matpriserna gått upp med i genomsnitt 14,9 procent, enligt Matpriskollen. Ulf Mazur tror att ökningen kommer att fortsätta även in på nästa år, men kanske inte i samma höga tempo som de senaste månaderna.

– Den här snöbollen kommer att fortsätta rulla, för den stoppar man inte så lätt. Däremot tror jag att den kommer att rulla lite långsammare och att vissa av de största prishöjningarna redan är gjorda.

Kommer vi någonsin att komma tillbaka till samma nivå prismässigt som innan pandemin?

– Den är long gone, och det kommer nog dröja väldigt lång tid innan vi är tillbaka där igen, om vi någonsin kommer dit.

undefined
Många har nog reagerat över prisökningen på smör och margarin de senaste månaderna. När GT gör sin priskoll den 2 november är Bregott normalsaltat dyrast på Ica Wisborg av de butiker som tidningen besöker.

Fotnot: GT har även kollat priserna på Lidl, men då deras utbud skiljer sig så mycket mot de andra butikerna har vi valt att inte ta med dem i den här jämförelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!