År 2014 firar Sällskapet De Badande Vännerna 200 år och nu rustar man för jubileum. Man diskuterar som bäst hur året ska firas. En del medlemmar vill se ett nytt badhus i sällskapets regi. Men det finns också andra saker att realisera.
DBW:s nye ordförande, Lars W. Grönberg, har väckt frågan om en ny byggnad på Paviljongsplan, strax norr om Botaniska trädgården, men i enklare och modernare tappning. Här stod sällskapets vackra paviljong i två våningar från 1875. Natten till juldagen 1951 brann paviljongen ner.
- Hela himlen var röd och jag såg eldsflammor. Det gjorde intryck på en liten grabb, jag var sju år då, säger Lars W. Grönberg.
Var restaurerad
Paviljongen hade restaurang och här ordnades danser och musiktillställningar. Året innan branden hade DBW sålt fastigheten till källarmästarna Larssons bolag på Stadshotellet. I modern tid köptes själva marken tillbaka.
I december hölls ett månadsmöte i DBW där förslaget dock röstades ner. Men initiativtagarna har inte gett upp.
Drömmen lever
Drömmen om Paviljongsplan lever i högsta grad. Just nu förbereder ledamöter en ny motion angående Paviljongsplan. Detaljplanen för Visby innerstad ger DBW byggrätt att återuppbygga det som brann ned.
Det finns tankar på 400 kvadratmeter byggnader, med växthus och försäljning i stil med Rosendals trädgårdar i Stockholm. En extern samarbetspartner är intresserad att gå in i en sådan satsning. Men alla ledamöter måste först tycka till. DBW styrs av månadsmöten där ledamöterna granskar förslag som de olika kommittéerna tar fram.
Stor betydelse
- Ett bygge kan kanske förverkligas till jubileet, säger ceremonimästaren Dan Ahlqvist, som är en av dem som nu arbetar med de olika förberedelserna inför jubileumsåret.
DBW, som en gång grundades av ett antal unga män på väg uppåt i karriären, har under seklen betytt mycket för Gotland.
För att stödja "det allmänna" grundades 1815 en skola för unga pojkar på Klinten. DBW´s sparbank blev 1830 sällskapets flaggskepp där avkastningen från banken under många år bekostade driften av Botaniska trädgården. Avkastning från kapitalet delas varje år ut i form av stipendier till högskolestudenter, men har också finansierat bokprojekt och andra kultursatsningar, exempelvis konstmuseets gård.
100 miljoner
Trots börsnedgångar har man lyckats förvalta sina fonder väl. Drygt 100 miljoner kronor hade man när kursen stod som högst, nu har den summan dock sjunkit.
- Vi har ett finansutskott som aktivt förvaltar våra medel, säger Lars W. Grönberg, ordförande för 2012.
Olika tankar
Trots att ekonomin är kärv och regionens stöd till kultur och andra områden är hotade hoppas han att DBW än i dag ska kunna "göra något för det allmänna". Bland sällskapets ledamöter finns det olika tankar om hur pengarna bäst ska användas.
Det finns de som vill investera i betydande större projekt, men åter andra som vill vara mer återhållsamma med fondernas miljontals kronor.