Solen faller på Bingans röda och gröna entrékupol och lyser upp den annars vintergråa Tjelvargatan i Bingebyområdet i Visby. Sedan några månader tillbaka huserar Gotlands Skateboardförening i en del av det som tidigare var Bingebyhallen. För de övriga delarna av byggnaden finns det storslagna planer.
– Behovet av bra grejer att göra är stort, säger Anders Thurén som tillsammans med Fredrik Isaksson står bakom initiativet Mötesplats Bingan och den ideella föreningen Bingan IF som vill blåsa nytt liv i området.
De brinner för att skapa en dialogdriven mötesplats och vill starta en verksamhet som skulle kunna fungera ungefär som Fryshuset i Stockholm, fast i mindre format.
De delarna av lokalerna som inte byggts om till skatehall har i princip stått orörda sedan mataffären stängde. Där finns ett helkaklat kök, stora oinredda ytor och ett flertal mindre rum, utrymmen och kontor.
Anders och Fredrik visar runt:
– Det här är perfekt för kafé och här kan man mecka och lägga om till vinterdäck, säger Anders Thurén och öppnar dörren in till ett stort garageliknande rum.
De vill skapa en mötesplats som riktar sig till alla unga och gamla som söker något att göra.
– Vi vill inte skriva någon på näsan, aktiviteterna ska komma underifrån, säger Fredrik Isaksson.
Men redan nu finns en mängd idéer och möjliga samarbetspartners.
Förutom kaféet som är tänkt att vara mötesplatsens hjärta, har de redan funderat på återbruksverksamhet, syverkstad, innebandy, judo, street basket, musik, fotboll och utomhusbio.
– Fritidsbanken vill in och vi kan ha ett samarbete med judoföreningen där man lär ut fallteknik för äldre.
I den projektbeskrivning de skickat till Region Gotland skriver de att det ekonomiska läget riskerar att öka klyftorna i det gotländska samhället. Detta menar de är särskilt allvarligt för unga som riskerar att hamna utanför både kultur- och föreningslivet.
De menar att Bingebyområdet i dag är en övergiven del av Visby, trots att det bor tusentals personer där. Både Tjelvargården och ungdomshuset Fenix har försvunnit från området. Genom mötesplats Bingan vill de nu bryta den negativa trenden.
De ser även stor potential i parkeringsplatsen och parken utanför Bingan.
– Det är jättesynd att det är en parkeringsplats. Folket kan flytta ut här under sommaren och man kan ha grillfest, det skulle kunna vara områdets vardagsrum, säger Anders Thurén.
Projektet är redan väl förankrat hos regionen, polisen och ett flertal organisationer och kultur- och idrottsföreningar.
Responsen har varit positiv.
– Det är ju ett jättebra projekt, vi är verkligen positiva, säger Oscar Lindster (S), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.
Anders och Fredrik hoppas kunna starta en dialog med medborgarna så snart som möjligt för att ta reda på vad de vill ha för verksamhet i Bingan.
– Vi vill dra igång det här nu, man kan mejla till oss på binganpratar@gmail.com och vi kommer att knacka dörr och gå ut med brev och enkäter för att fånga folks röster, säger Anders Thurén.
Själva lokalen ägs av Hemsefastigheter som även de är positiva till projektet. Skateboardföreningen hyr sin lokal genom ett rivningskontrakt och att ett liknade avtal kan bli aktuellt för nybildade Bingan IF.
– Vi ser rivningskontraktet som en möjlighet eftersom det innebär att vi kan rumstera om lite som vi vill.