Stora Torget ska bli ett torg för alla tider

Ett väl genomarbetat förslag.  Ett torg att mötas i. Så löd delar av juryns motivering när vinnaren av tävling om hur Stora Torget ska se ut i framtiden tillkännagavs på fredagen. Och gotlänningar ges möjlighet att snöra på sig skridskorna.

Foto: Eva HC Nyström

Visby2009-11-27 11:02
Det blev förslag nummer tre, "Alla tiders torg", av arkitektgruppen Sydväst arkitektur & landskap och Malmström Edström med flera, som blir dem som ska göra om Stora Torget. I förslaget ingår bland annat en skridskobana, sittgrupper, parkeringsplatser och möjligheter till stora evenemang.

Akritektgruppen beskrev kort sin syn på torget.
- Det ska bli ett torg som klarar sig över tiden , det ska inte vara någon dagslända och ska fungera över hela året, sa Per Andersson från Sydväst arkitektur & Landskap. Ambitionen har även varit att utveckla torget som en evenemangsplats.

Stora Torget är en utmaning för arkitekterna bland annat på grund av att torget sluttar rejält. I förslaget som vann vänder man det till en fördel och vill bland annat kunna skapa stor flexibilitet för torget. Vid vissa stora evenemang blir sluttningen en gradäng som kan användas av publiken om en stor scen placeras på torget. Även trafiken har varit en utmaning för arkitekterna.
- Trafiken är en knepig sak, sa Per Andersson och visade på bilder med föreslagna parkeringsplatser och trafikriktningar där trafiken inte ska tillåtas att köra tvärs över torget.

I förslaget ingick murar med sittplatser som avgränsar restauranggäster. Sommartid ska matgäster erbjudas ett böljande tak över huvudena och vintertid föreslås ytan användas till en mindre skridskobana. I den avgränsande muren ska torgets nuvarande vattenflöde, som idag flyter under torget, användas till en vattenspegel som belyses nattetid. När det gäller S:t Katarina ruin ska framför allt tillgängligheten till ruinen öka. Ruinen föreslås fyllas med ljust krossad sten.

Torget kommer även få belysning med den senaste tekniken. Det ska bli ljust, tryggt, inbjudande och framför allt vackert är tanken.

Förändringen av Stora Torget bekostas av omställningspengar från staten, kommunens regionala utvecklingsenhet och tekniska nämnden. Totalt satsas 10 miljoner kronor.

I museets foajé har besökarna under en tid kunnat beskåda de tre olika tävlingsförslagen. I en gästbok skriver några av besökarna följande:
"Förslag 3 tack!"," 3 är överlägset" och "Förslag 3 känns välkomnande".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om