Coronapandemin har gjort att kryssningsbesöken på Gotland inte utvecklats som tanken var med besökare som skulle gynna de lokala företagen. Idag ligger ett stort kryssningsfartyg vid kajen och ytterligare ett anländer på fredag. Båda fartygen har besättning men inga passagerare. Hjälpmotorerna körs för att generera el till alla viktiga delar i fartyget som liknas vid ett litet samhälle.
Flera personer har reagerat på att kryssningsfartyget som ligger vid kajen tillåts förorena luften. En fråga är om det är förankrat med tillstånden för att bedriva denna sorts verksamhet. Enligt hamnfogden Mats Eriksson är det i sin ordning.
– Vi kan inte hindra fartygen att ha igång motorerna. Det vi gör är att försöka minimera utsläppen. Vi har en tät dialog med rederiet som äger fartyget. De justerar och trimmar in maskiner och kör hjälpmaskinerna på så låga varv som möjligt, säger Mats Eriksson.
Hamnen bedriver en miljöfarlig verksamhet som är tillståndspliktig och prövas av mark- och miljödomstolen.
– Miljöpåverkan i verksamheten prövas i mark- och miljödomstolen och vi har förhållningsregler att rätta oss efter, ett regelverk att förhålla oss till, säger Mats Eriksson.
Att inte kryssningsfartygen kan ansluta till elkablar beror på att alla båtar har unika systemen och är svåra att passa in.
– Vi har elanslutning för linjetrafiken på färjeläge 5, 6 och 7 som använder samma kajer.
Han ser kryssningsverksamheten i ett större perspektiv där alternativet skulle vara att fartygen låg ute till havs och släppte ut betydligt mer luftföroreningar.
– Det vi står inför nu är omvärldsbiten där vi tar en del av det som coronaviruset orsakat. Gotland ingår i den globala världen och vi bidrar till något bättre på det här sättet, säger han som inte vill förminska problemet men påpekar att hamnverksamheten har dessa baksidor.
Det är CMP, Copenhagen Malmö Port, som arrenderar kryssningskajen så intäkterna tillfaller dom. När kryssningstrafiken uteblir under sommaren får regionen ändå de avtalade intäkterna.
– Det vi förlorar är avgiften för kryssningsfartygen som skulle kommit till inre hamnen, säger Mats Eriksson.
De största förlorarna är Gotlands företagare som inte får några besök av kryssningsgästerna.