Storsatsning på psykvården

Trycket på psyket har varit stort. Med en beläggning på 110 procent har personalen gått på knäna. Nu ska en storsatsning lyfta öns psykvård.

Ombyggnation. På psyket planeras nu för ytterligare en avdelning.ARKIVBILD: JOEL NILSSON

Ombyggnation. På psyket planeras nu för ytterligare en avdelning.ARKIVBILD: JOEL NILSSON

Foto: Joel Nilsson

Visby2012-09-18 04:00

Något har hänt. Fler gotlänningar uppsöker vård än tidigare. Det märks tydligt på akuten, primärvården men också på psykiatrins jourmottagning på Korpen.

- Vi har haft en beläggning på 110 procent. Sedan januari har vi konstant två till tre överbeläggningar, säger Marie Härlin-Ohlander, verksamhetschef på psyket.

På 12 vårdplatser ska barn, vuxna och tillnyktringspatienter vårdas på begränsad yta.

- Vi klarar oss inte på 12 vårdplatser, konstaterar Marie Härlin-Ohlander, och menar att personalen gått på knäna av den höga arbetsbelastningen.


Akut läge
En akut handlingsplan har tagits fram av verksamhetschefen, som skrivit till hälso- och sjukvårdsnämnden med begäran om pengar och ombyggnation.

- Det är en ohållbar situation i dag som vi vill komma bort ifrån. Från den första oktober kommer vi att ha 15 vårdplatser och två vårdavdelningar igen, lovar nu nämndordförande Stefaan de Maecker (MP).

Han menar att det är bättre att regionen investerar självmant än väntar på att Arbetsmiljöverket ska tvinga fram en förändring. År 2016 kommer dessutom en ny lagstiftning som lägger mer ansvar på landstingen för tvångsvård och rättspsykiatri.


Mångmiljonsatsning
Hälso- och sjukvårdsnämnden har begärt mer pengar från regionstyrelsen till en omfattande satsning på psykiatrin. Under nästa år en miljon för projektering, men 2014 5 miljoner och 2015 7,2 miljoner i ombyggnation av lokalerna på Korpen.

- Det här är en politisk prioritering, säger Stefaan de Maecker.

Satsningen på öns psykvård kommer efter att Lex Maria-anmälningar gjorts efter tolv självmord under två år. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen räknar dessutom med att 2 500 gotlänningar är i behov av psykologisk behandling för depression och ångest.

Verksamhetschef Marie Härlin-Ohlander tar med glädje emot beskedet om den långsiktiga satsningen inom psykiatrin.

- Det här blir bra för patientgrupperna och för oss som jobbar här, säger hon.


Modell
Redan till den första oktober tror hon att det är omöjligt att hinna få igång två fungerande avdelningar.

Nu väntar, enligt verksamhetschef Marie Härlin-Ohlander, en skyndsam process med att ta fram riskanalyser, få igång en dialog med facket och ta fram en modell för hur de båda avdelningarna ska arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!