50 år. Ungefär så lång livslängd har en kaj. Därför arbetar regionens hamnavdelning kontinuerligt med underhållsarbete för att förlänga livslängden på de gotländska kajerna. Det stora problemet är främst att stålsponten, stålskivorna, börjar att rosta, vilket i längden kan leda till hål.
– Skulle det gå så långt är det helt andra pengar vi pratar om för att kunna reparera. Man vill inte tulla på de femtio åren, säger hamnchefen Mats Eriksson.
För att undvika större skador har man sedan några år tillbaka genomfört ett omfattande projekt som går ut på att gjuta in kajerna i betong. Betongdelen skyddar då stålsponten från vatten och syre, och därmed från att korrodera.
Några av de gotländska hamnarna har redan blivit reparerade och i höst är det dags för Visby hamn och de färjelägen som de flesta av oss associerar med Destination Gotland.
– Om fem år skulle det vara för sent för dessa färjelägen, så nu är det dags helt enkelt, säger Mats Eriksson.
Den som leder projektet är hamningenjören Fredrik Wallerström. Han förklarar att åtgärden kommer att bidra till att kajen håller i ytterligare 50 år.
– Vi behöver inte heller byta ut stålsponten. De är fortfarande i så pass bra skick att det räcker med att gjuta in dem, säger han.
Enkelt förklarat kommer betongen att täcka hela den yttre delen av kajen och sträcka sig en meter ner i vattnet för att skydda stålsponten som är under ytan.
Projektet drar igång vecka 39 och pågår till vecka 12 år 2021. Först ut för reparation är färjeläge sex, därefter är det färjeläge fem som står på tur, vilket kommer genomföras under motsvarande period år 2021-2022. Under tiden kommer Destination Gotland att lägga till vid färjeläge sju.
Kommer gotlänningarna att bli påverkade av arbetet?
– Det enda man kommer att märka är att man får gå lite längre till färjan och köra på med bilen på ett annat ställe, säger Fredrik Wallerström.
Det finns också några veckor då arbetet kommer att pausas, till förmån för trafiken.
– Under vecka 43 och 44 då bland annat GGN genomförs får entreprenören stanna arbetet eftersom det är många som vill åka med färjorna då.
Vilken entreprenör som får uppdraget är ännu inte klart, men i mitten av juni ska tekniska nämnden fatta beslut i frågan. Projektbudgeten för att stärka upp färjeläge fem och sex ligger på runt 17 miljoner kronor.