En ny möjlighet mitt i livet skapar jobben

37 personer på CSN:s Visbykontor tar hand om de som vill utnyttja den nya möjligheten till studiestöd mitt i livet. Intresset är enormt.

Jonas Åkerblom är en av gruppcheferna och han berättar att CSN i Visby är ett av två kontor i landet som sköter det nya omställningsstödet. Just nu väller ansökningar in och teamen på totalt 37 anställda har fullt upp.

Jonas Åkerblom är en av gruppcheferna och han berättar att CSN i Visby är ett av två kontor i landet som sköter det nya omställningsstödet. Just nu väller ansökningar in och teamen på totalt 37 anställda har fullt upp.

Foto: Henrik Radhe

Visby2022-10-10 12:15

Möjlighet till ett livslångt lärande är ledstjärna i regeringens beslut om att ge studiestöd även till den som är äldre och redan ute på arbetsmarknaden.

– Sverige har haft ett av de bästa studiestöden i världen. Det här har saknats och nu blir det ännu bättre, säger Jonas Åkerblom, som tillsammans med Marcus Bill Larsson är gruppchef på CSN:s nya kontor i Visby.

I lokalerna en trappa upp på Östercentrum fanns tidigare Folksam. I december 2021 flyttade CSN in.

– 14 nyrekryterade medarbetare, jag och Jonas, säger Marcus Bill Larsson och berättar hur de hade fått den glädjande nyheten direkt efter sommarsemestern.

Gotland, tillsammans med ett kontor i Gävle, skulle ta hand om det nya omställningsstudiestödet för hela landet.

undefined
Jonas Åkerblom är en av gruppcheferna och han berättar att CSN i Visby är ett av två kontor i landet som sköter det nya omställningsstödet. Just nu väller ansökningar in och teamen på totalt 37 anställda har fullt upp.

I februari i år anställdes ytterligare 23 personer, för att hinna lära sig verksamheterna inom CSN. Många av dem kommer från andra myndigheter, som Försäkringskassan, Kronofogden och Kriminalvården. 

Från och med den 1 oktober kan den som är 27 år eller äldre och redan ute i arbetslivet söka det nya studiestödet, för utbildningar som stärker möjligheterna till jobb. Under upp till ett år kan stöd och lån ge näst intill full ersättning för utebliven lön.

– Tanken är att man ska kunna behålla sin vardag, samtidigt som man skapar en ny, säger Anton Strand, en av de nya studiestödsutredarna i teamet.

undefined
Lunchrum med utsikt, bra trivsel på jobbet och kul kollegor att umgås med även på fritiden. Så beskriver Anton Strand och Lona Kihlström sin gemensamma nya arbetsplats.

Intresset har hittills varit enormt, långt större än man trott. Första vardagen låg 4 500 ansökningar i inkorgen och 1 200 telefonsamtal besvarades.

– Det är högt tryck. Det är jättekul och vi arbetar så snabbt vi kan, säger Lona Kihlström, kollega med Anton Strand i samma team.

För den som vill söka det nya studiestödet kan det löna sig att vara snabb.

– Vi har en budget till hela omställningsstödet och det är först till kvarn som gäller. Efter hand bokas pengarna upp, säger hon.

undefined
Marcus Bill Larsson förklarar att det just nu är lite stökigt, eftersom systemen i datorerna är under uppbyggnad måste det mesta lösas längs vägen av de anställda på kontoret i Visby.

Ett stort frågetecken just nu är att budgeten fastslås av regeringen, när en sådan är utsedd, först i november. Hur mycket var och en beviljas är därmed ännu inte klart. Första utbetalning ska ske den 25 januari.

– Vi behöver komma till beslut så att folk kan räkna på sina liv, säger Marcus Bill Larsson och förklarar att varje ansökan måste gås igenom noga, där kriterierna ska uppfyllas för att få del av stödet:

Den som vill studera ska ha jobbat 8 år inom de senaste 14 åren, men också ha haft en anställning under minst 12 av de senaste 24 månaderna. Studiestöd kan ges under max 44 veckor.

undefined
Lona Kihlström har bland annat jobbat på SOS Alarm och med inbrottslarm innan hon började på CSN i Visby. "Jag trivs som fisken i vattnet", säger hon.

De 37 personerna som nu jobbar med stöden hos CSN har olika bakgrund och erfarenheter.

– Jag kommer senast från larmbranschen där jag varit tekniker för brandlarm och inbrottslarm. Jag har jobbat på SOS Alarm och Payex också, och här trivs jag som fisken i vattnet, säger Lona Kihlström och får beröm:

– Förmågan att hantera svåra samtal, där är Lona en fena, säger Marcus Bill Larsson.

undefined
Kollegorna Anton Strand och Lona Kihlström har kul på jobbet tillsammans med sina övriga arbetskamrater. I och med det nya omställningsstödet är arbetsbelastningen är just nu hög.

Anton Strand fick jobbet efter en sommaranställning i fjol, och blev kvar på Gotland.

– Jag känner mig redan hemma. Det är via jobbet jag har lärt känna folk, här är bra mångfald och jag har verkligen kunnat hitta vänner med samma intresse, säger han och berättar hur han kunde fylla hela sin bil med böcker när kollegan Lona och hennes man köpt hus där ett halvt bibliotek ingick i köpet.

undefined
Omställningsstudiestödet ger möjlighet till betalda heltidsstudier under ett år, men regelverket är snårigt och alla som söker kommer inte att beviljas pengar.

Marcus Bill Larsson hoppas att det nya studiestödet kommer att beviljas nya anslag flera år framåt.

– Man är inte för gammal för att plugga, det är ett livslångt lärande.

Omställnings­­studiestöd

Det nya studiestödet gäller den som är mitt i arbetslivet och vill bredda sin kompetens.

Just nu gäller ansökan för studier som börjar den 1 januari till den 30 juni 2023.

Den sökande ska vara 27 till 62 år, etablerad och ha förankring på arbetsmarknaden.

Den valda utbildningen ska bidra till att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Omfattningen av studierna måste uppnå en viss given nivå.

Rätten till omställningsstudiestöd gäller bara under en begränsad tid.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!