Inför onsdagens "informationsträff för dig som vill bli polis" samtalade GT med Ulrika Blom, aspirantansvarig på Gotland.
– Det kommer vara fokus på antagningen till utbildningen. Vi har en aspirant som går den nu och som berättar om det. Sedan pratar vi om hur polisens vardag på Gotland ser ut, berättar hon.
När det väl var dags samlades ett 20-tal hugade personer utanför Visbys polishus. En av dem var Mikaela Hallgren:
– Det här är något jag alltid siktat mot egentligen, ändå sedan jag var liten, säger hon.
Kompisen Stina Josefsson var kanske inte riktigt lika säker på sin sak:
– Jag hade tänkt bli barnmorska. Men jag har väl nosat lite på det här också, så det ska bli intressant att höra vad de säger.
Inne i möteslokalen berättade aspirant Linda Erenbrand om vad den totalt fem terminer långa utbildningen innehåller. Detta inkluderade löpning, isvakssim och självskyddstester.
Men framförallt en hel del teori:
– Mycket juridik, en del kriminologi och psykologi. Senare lärde vi oss om till exempel narkotika. Men det är mest juridik, förklarar aspiranten.
En fråga som publiken ställde gällde fystester och om man i och med dem sållar bort en del personer som egentligen skulle bli bra poliser?
– Det sållas nog bort en del bra folk, ja, svarar lokalpolisområdeschefen Lisa Ström.
– Men som yrket ser ut i nuläget så börjar alla med yttre tjänst och då finns det vissa fysiska krav. Det diskuteras dock om det bör vara så eller inte.