Arbetsförmedlingen varslar många på Visbykontoret

Arbetsförmedlingen har beslutat att avveckla befattningen beslutshandläggare och varslar därför hundratals personer runtom i landet. På Gotland omfattas 20 anställda.

Arbetsförmedlingens kontor i Visby.

Arbetsförmedlingens kontor i Visby.

Foto: Tommy Söderlund

Visby2023-04-25 19:59

Den nya befattningen beslutshandläggare infördes så sent som 2020 för att möta de effekter som pandemin fick på arbetsmarknaden. För Gotlands del innebar det att 25 nya tjänster på kontoret i Visby utlystes. 

Nu, mindre än tre år senare, har Arbetsförmedlingen kommit fram till att befattningen ska skrotas.

– Befattningen som beslutshandläggare uppfyller helt enkelt inte de krav som vi ställer framöver. Med utgångspunkt i medarbetarnas kompetens och organisationens budgetförutsättningar erbjuder vi omplacering för så många beslutshandläggare som möjligt, säger Tove Elvelid, verksamhetsområdeschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

I landet som helhet handlar det om 320 anställda, på Gotland 20, uppger myndighetens presstjänst.

undefined
Arbetsförmedlingens kontor i Visby.

Beslutshandläggare har fungerat som ett slags stöd för arbetsförmedlarna, och har haft ansvar för matchningstjänsterna ”rusta och matcha” och ”stöd och matchning”. Men beslutshandläggarnas mandat har varit förhållandevis svagt; exempelvis har man inte fått göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar eller upprätta handlingsplaner. 

”I framtiden behövs det dock arbetsförmedlarkompetens för att fatta beslut om den nya matchningstjänsten 'rusta och matcha 2' och det nya programmet 'förmedlingsinsatser'”, skriver man i pressmeddelandet.

Befattningen upphör vid årsskiftet. 

Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland, är inte förvånad över att beslutet om omorganisationen har kommit.

– Vi har sett att det funnits begränsningar i mandat i den här tjänsten så som läget har utvecklat sig, och vi har gjort anpassningar i den efterhand. Men vi kan se att det inte är hållbart över tid, säger hon och betonar att man behöver vara fler arbetsförmedlare som är en bredare befattning.

De anställda fick beskedet under tisdagen.

– Det är klart att det är ett tungt att ge ett besked som kan leda till uppsägningar, och det är också tungt att få. Men vi har gjort omställningar förut och klarat av det, så vi har förhoppningar om att även detta ska gå bra, säger Tina Ersson.

Gotland har ett samarbete med Stockholmsregionen sedan tidigare, och nu hoppas man att det ska kunna fortsätta och fördjupas och på så vis skapa förutsättningar för fler tjänster som arbetsförmedlare på Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!