Framtidsdagen 2012 startade på kongresshallen Wisby Strand följd av information från utbildningsanordnare, studie- och yrkesambassadörer samt arbetsgivare.
För besökarna erbjöds en mässa för framtida studier och jobb, utställningar och ett 40-tal seminarier och föreläsningar i högskolans lokaler och i Almedalsbibliotekets foajé och hörsal.
Högskolan på Gotland var inte ensam om att marknadsföra sina utbildningar. På plats var också Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, Linköpings universitet, Chalmers tekniska högskola, Lunds tekniska högskola, Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet samt universitetet i Uppsala.
Bland utställare och föreläsare fanns också representanter för yrkeshögskolor, folkhögskolan på Gotland, komvux, internationella studier, språkresor och information om jobb utomlands.
Arbetsgivare, från giganter som Arbetsförmedlingen, Lantmäteriet, Cementa, Swedbank, apoteket, försvarsmakten och polisen, till mindre företag som S:t Clemens hotell, berättade om respektive verksamhet.
Informerade
- Man återvänder alltid till Gotland, konstaterade Gustav Staf Rydén som har läst historia vid Högskolan på Gotland och återvänt till ön som kommunikatör vid Högskolan efter studier i vetenskapsjournalistik vid Umeå universitet.
Hanna Mattsson från Visby som tog studenten 2009 läser ryska vid Uppsala universitet. Som förste kurator vid Gotlands nation har hon studieuppehåll och kom till framtidsdagen i Visby för att marknadsföra Uppsala som pluggort.
- Uppsala är en fantastisk och välkomnande studentstad och Gotlands nation, som är en av de minsta nationerna, är en samlingspunkt för både gotlänningar och ålänningar, förklarar hon.
Att studera utomlands, och att studier på högskola inte bara är något för ungdomar, berättade visbybon Hans Gabrielson, 62. Han läser företagsekonomi vid Högskolan på Gotland med sikte på att fortsätta med nationalekonomi. I går delade han med sig sina erfarenheter från höstterminen med studier i Frankrike.
- Planering, finansiering, försäkringar och bostad är viktigt att tänka på för den som vill studera utomlands, säger han med egen erfarenhet av masterkurser i bland annat internationella förhandlingsspel vid universitetet i Bordeaux.