Studenter hjälper Almedalen med en nystart

Studenterna på Yrkesakademin fick sin praktik inställd på grund av pandemin. Då ställde de om till ett projekt som ska hjälpa Almedalsveckan 2021 till en nystart. "Det är en ynnest", säger Mia Stuhre på Almedalskansliet.

Hur ska Almedalsveckan 2021 se ut? Nu utreder en grupp studender från Yrkesakademins utbildning i affärsutveckling på Gotland, hur Almedalsveckan kan utvecklas framåt.

Hur ska Almedalsveckan 2021 se ut? Nu utreder en grupp studender från Yrkesakademins utbildning i affärsutveckling på Gotland, hur Almedalsveckan kan utvecklas framåt.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2020-05-11 07:11

Den 2 april kom det oundvikliga beskedet att Almedalsveckan ställs in. Nyheten presenterades på besöksnäringens livesända veckomöte. På mötet deltog tidigare moderate partistrategen Per Schlingmann som förutspådde att de digitala mötena blir fler efter pandemin – och att kraven kommer att öka på de fysiska möten som faktiskt genomförs. Hans framtidsspaning gav utbildningsledaren Matilda Runeson på Yrkesakademin en idé:

– Jag hade studenter som inte fick komma ut på sin praktik, som jag var tvungen att skapa ett projekt till. Jag skickade ett mejl till Almedalskansliet och frågade om vi fick jobba med Almedalsveckan utifrån Schlingmanns frågeställningar och de var positiva, säger Matilda Runeson.

Nu en dryg månad senare har studenterna, som till vardags studerar affärsutveckling, djupintervjuat ett stort antal representanter för företag, organisationer, politiker, tjänstemän och journalister som på olika sätt besöker eller jobbar med Almedalen, om deras erfarenheter och tankar framåt.

Den 17 juni ska studenterna presentera en rad idéer för en delvis förnyad Almedalsvecka.

– Målsättningen är att det våra studenter presenterar kommer att hända i verkligheten 2021, säger Matilda Runeson.

Almedalsveckans projektledare, Mia Stuhre, är entusiastisk över den oväntade hjälpen.

– Det är helt fantastiskt! Nu har vi 13 praktikanter som fokuserar bara på Almedalsveckan 2021. Det är en ynnest, det går inte ens att sätta ord på det, säger hon.

Studenterna har fått helt fria händer och Mia Stuhre väntar sig både storslagna idéer som kanske kan bli svåra att genomföra och "guldkorn" som projektgruppen kan omsätta i verklighet.

– Det finns saker som vi inte ser. De har intervjuat en sån bredd av personer som på ett eller annat sätt är engagerade i Almedalsveckan och får en bild som vi kanske inte har här, säger Mia Stuhre.

Hon hoppas att den ofrivilliga luckan i Almedalskalendern ska ge arrangörerna tid att utveckla de delar av veckan man velat förändra, som till exempel hur man jobbar mot offentlig sektor, att stärka den politiska synligheten under veckan och att locka fler unga.

– Jag försöker tänka positivt även om det andra knackar mig på axeln ibland. Jag tänker framför allt på näringslivet och det som alla genomgår. Utan dem ingen Almedalsvecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!