Studie- och yrkesmässa i dagarna två

Mer än 1 000 tonåringar kommer att ha besökt årets studie- och yrkesmässa när den avslutas ikväll. Förhoppningsvis har eleverna fått litet hjälp inför gymnasievalet.

Golvet i Ica Maxi arena fylldes av åttonde- och niondeklassare under årets gymnasiemässa.

Golvet i Ica Maxi arena fylldes av åttonde- och niondeklassare under årets gymnasiemässa.

Foto: Nils Stahle

Visby2019-10-09 11:00

På årets studie- och yrkesmässa finns öns båda gymnasieskolor på plats för att visa upp sina utbildningar. Under två dagar får alla elever i årskurs 8 och 9 möjlighet att få information om skolornas utbildningsprogram.  

– Vi vill ge tonåringarna en breddad insyn om varför de går i skolan och ge dem inspiration, säger Hanna Karlsson, chef vid arbetsmarknadsenheten och ansvarig för mässan.

Gymnasiemässan har funnits i drygt tjugo år. Tidigare handlade det enbart om gymnasieutbildningarna men sedan fyra år finns ett samarbete med Tillväxt Gotland vilket har resulterat i att ett tjugotal branscher nu finns representerade på mässan. 

– Det känns naturligt att olika företag är med. De kan ge en bild av var framtidens arbetsmarknad finns. Vi vill visa vilken bredd det finns på ön, säger Susanne Svensson som jobbar på regionen med verksamhetsutveckling kring skola och arbetsliv.

Regionen finns också på plats på gymnasiemässan. De vill visa upp de runt 250 olika yrken som ryms inom deras verksamheter.

– Här kan vi visa barnen att det finns karriärmöjligheter på Gotland. Vi kommer att få stora utmaningar med att hitta personal framöver, säger Carl-Magnus Jonsson, HR-strateg på regionen och fortsätter:

– Vi vill så frön inför framtiden så att de kan diskutera yrkesval med sina föräldrar och yrkesvägledare.

De tre regionmedarbetarna vill att eleverna får med sig en rad saker från mässan, några av dem är framtidshopp, inspiration, känslan av att det finns en arbetsmarknad för eleverna efter skolan och att gymnasievalet inte är livsavgörande, att det går att byta karriär.

Niondeklassaren Ester Åhlén, som sjunger och spelar piano/gitarr, vet vad hon vill ha med sig från mässan. 

– Jag vill kolla vad det innebär att gå estetiska programmet. Jag ska gå den fast inte här, utan i Stockholm, vi ska flytta dit. Det är bra med mässan för här kan jag ställa frågor till elever som läser estetiska.

En som redan valt gymnasieprogram är Walter Pettersson. Han går första året på VVS- och fastighetsprogrammet på Wisbygymnasiet och är en av de elever som svarar på frågor från åttonde- och niondeklassarna.

– De flesta frågorna är om hur lång praktiktiden är, säger han. 

I en av de första montrarna besökarna passerar visar restaurang- och livsmedelsprogrammet upp sig. De bjuder på bland annat godsaker och nyttiga shots, inte bara av ren snällhet.

– Vi lockar hit dem med mat, så att de stannar en stund och tittar på vad vi gör i skolan. Vi försöker också locka dem med en prova-på-dag då de får vara med eleverna som går här. Då slipper de en vanlig dag i skolan, det brukar vara populärt, säger Tomas Lundgren, restauranglärare på Wisbygymnasiet.

 Vid fordonstekniska programmets monter står Olle Lindblad och stoppar en lakritskola i munnen. Det var nog kolan mer än programmet som lockade,  för han har andra planer, i alla fall just nu.

– Jag vill eventuellt blir idrottslärare så jag har kollat på barn- och fritidsprogrammet, säger han och håller upp ett informationsblad om utbildningen. Och så tittar jag runt litet och ser om det är något annat jag är intresserad av.

Vad tycker du om den här mässan?

– Det är superbra, det visar eleverna vilka vägar som finns.

Hur viktigt tror du det är vilket program man väljer?

– Jag tror det är rätt viktigt. Om man inte väljer rätt blir det tråkigt. 

Studie- och yrkesmässa

Mässan pågår under två dagar. Alla högstadielever i årskurs 8 och 9 får möjlighet att besöka mässan. 

Eleverna besöker mässan i olika grupper så att inte alla ska komma på en gång.

Mellan 1 200 och 1 300 elever väntas komma till Ica Maxi arena under de två dagarna.

Mässan avslutas ikväll med ett öppet hus för både ungdomar och föräldrar. Då finns även vuxenutbildningen och Uppsala universitet på plats för att eventuellt locka vuxna att börja studera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!