Stuhre: "En stor sorg - samtidigt en lättnad"

På torsdagen kom beskedet att Almedalsveckan 2020 blir inställd. Så här tänker projektledaren Mia Stuhre kring beslutet.

Mia Stuhre tycker att det är sorgligt att det inte blir någon Almedalsvecka i år, men samtidigt uttrycker hon att arrangörsgruppen har insett att det är omöjligt som situationen ser ut nu.

Mia Stuhre tycker att det är sorgligt att det inte blir någon Almedalsvecka i år, men samtidigt uttrycker hon att arrangörsgruppen har insett att det är omöjligt som situationen ser ut nu.

Foto: David Skoog/arkiv

Visby2020-04-02 11:43

Nu står det klart att coronapandemin har satt helt stopp för Almedalsveckan 2020. På torsdagen kunde regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) bekräfta att politikerveckan blir inställd. Projektledaren Mia Stuhre har blandade känslor inför beslutet. 

– Usch, jag känner en stor sorg när jag tänker på hur det kommer att påverka Gotland, näringslivet och gotlänningarna. Samtidigt känner jag en lättnad. Med den här utvecklingen av coronaviruset som vi har sett kan vi inte vara trovärdiga när vi kommunicerar ut att vi ska genomföra Almedalsveckan, säger hon.

Huvudarrangörsgruppen har in i det sista arbetat med målsättningen att arrangemanget skulle genomföras, men pandemins ökade utbredning och Folkhälsomyndighetens skärpta rekommendationer ledde till slut till att man insåg att det var en omöjlighet.

Hur mycket förlorar regionen på en inställd Almedalsvecka?

– Det är jättesvårt att svara på. Vi brukar ha en omsättning på mellan fem och sex miljoner men våra kostnader ligger strax under. Så vi går inte med så mycket vinst och det som blir över använder vi främst till att utveckla Almedalsveckan. Men det är klart att det blir uteblivna intäkter, säger Mia Stuhre.

Vad gör ni nu?

– VI ska landa i det här beslutet och de närmaste dagarna kommer vi att behöva informera i alla kanaler. Jag tror att vi kommer att få ta emot många samtal. Både från de som vill klaga och de som är positiva till beslutet. Jag har redan fått flera reaktioner och många uttrycker sorg. 

Innan det nya coronavirusets utbrott i Sverige hade runt 90 ansökningar kommit in till Almedalsveckan, och ytterligare några låg på paus hos polisen. Fram tills torsdagens besked om inställningen hade endast fem tagit tillbaka sina ansökningar, och Mia Stuhre tror att de flesta höll hoppet uppe om att arrangemanget skulle gå att genomföra. 

Kan det bli aktuellt med en digital Almedalsvecka 2020 ändå?

– Frågan har varit uppe men just nu nej. Nu behöver vi ta hand om konsekvenserna av beslutet. 

Mia Stuhre säger att siktet nu är inställt på 2021, och hon tror att Almedalsveckan kommer att spela en än viktigare roll nästa år.

– När vi är ute ut krisen kommer behovet av en mötesplats som Almedalsveckan att vara än mer viktigt och efterlängtat. Det kommer finnas ett behov av att prata om det som hände och om hur näringsliv och det offentliga kan hjälpas åt framöver, säger hon. 

Karta: Almedalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!