Stulna fornfynd lämnades åter

I jakten på Havorringen har privatspanarna hittat unika fornfynd och ovärderlig dokumentation från arkeologiska utgrävningar i Visby innerstad.I tisdags lämnade de fynden till Fornsalen.

Unika fynd. Bertil Bonnevier, Peter Manneke, Donald Forsberg och Lars Sjösvärd går igenom fynden som varit på villovägar under nära 40 år.FOTO: HENRIK RADHE

Unika fynd. Bertil Bonnevier, Peter Manneke, Donald Forsberg och Lars Sjösvärd går igenom fynden som varit på villovägar under nära 40 år.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-05-24 04:00

Med varsin pappkartong i famnen kliver arkeologen Peter Manneke och privatspanarna Donald Forsberg och Bertil Bonnevier in på Fornsalen. I sin jakt på Havorringen har de gått igenom en avliden gotländsk arkeologs kvarlåtenskap. I lådorna finns små plastpåsar med fornfynd, registerkort och unik dokumentation från utgrävningar i Visby på tidigt 1970-tal.

- Rapporterna från utgrävningarna i S:t Klemens ruin 1973 var plötsligt puts väck. Jag tycker att det är helt fantastiskt att de kommer tillrätta igen, säger Peter Manneke, då anställd på Ragu, Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar.

På museet tar chefen Lars Sjösvärd emot och mängder av små plastpåsar med fynd radas efter hand upp på ett bord i kaféet.

1961 var Peter Manneke med om att hitta Havorringen. Nu bläddrar han nyfiket i materialet som så länge varit på villovägar.


Unika fynd
I en liten ask ligger en rostig nyckel från 1400-talet, hittad vid arkeologiska utgrävningar vid Grauns klint. En bild av nyckeln har varit publicerad, men själva föremålet har varit på villovägar.

- Det intressanta är om nyckeln tagits in här på museet och sedan försvunnit. Det ska jag försöka ta reda på, säger Lars Sjösvärd och konstaterar att nyckeln och några medeltida järnknivar snarast behöver konservering för att räddas från ytterligare förfall.

Medeltida båtnitar, pilspetsar och armborstpilar läggs upp på bordet. En liten kam i ben väcker mest uppståndelse.


Inlånade för foto
Kammen hittades tillsammans med de flesta av föremålen vid Nystugu i Bäl. Benkammen är helt unik med inristade runor och man vet att den fanns på Ragu 1972.

- Det finns inga andra kammar med runor från 1200-talet på Gotland, säger Lars Sjösvärd och studerar tecknen som betyder "Niklas äger denna kam".

Lars Sjösvärd misstänker att föremål på 1970-talet cirkulerade mellan Ragu och Fornsalen.

- Arkeologer har ibland haft saker hemma, det har jag varit med om senare, säger Lars Sjösvärd.


Oklara förhållanden
På museet har man fullt upp inför de kungliga festligheterna den 6 juni. Men ett detektivarbete väntar sedan för att försöka få reda på ägarförhållandena till de unika föremål Lars Sjösvärd fått serverade på sitt bord.

- Jag tycker det är viktigt att grejerna hamnar där de ska, säger Lars Sjösvärd.

Privatspanarna Donald Forsberg och Bertil Bonnevier fortsätter jakten på den stulna Havorringen.

- Jag har kommit så långt att jag vet exakt vad som hände när Havorringen stals, säger Donald Forsberg.

Han har goda skäl att misstänka att ringen än i dag ligger gömd på den plats den förvarades på efter stölden ur montern i guldkammaren på Fornsalen, den 18 juni 1986.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!