Succéfirman bygger solceller på öns största hotell

En strategisk och pigg satsning under pandemin ledde till att Solaris Energis omsättning sköt i höjden under 2023. Nu är man i färd med ett mycket omfattande projekt, att klä taken på Scandic Visby i solcellspaneler.

Montörerna Gustav Lundin och Markus Samuelsson är i färd med att installera totalt 704 solpaneler på Scandic Visbys tak.

Montörerna Gustav Lundin och Markus Samuelsson är i färd med att installera totalt 704 solpaneler på Scandic Visbys tak.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Visby2024-02-29 11:10

Sedan någon vecka tillbaka pågår aktivitet på taken till Scandic Visbys byggnader strax ovanför färjeterminalen i hamnen.

Med sina 214 rum är Scandic Visby öns största hotell. Totalt 704 solpaneler, motsvarande 1 373 kvadratmeter takyta, ska monteras på sex av byggnadernas tak.

 – Det ligger rätt i tiden och är en viktig del i vår hållbarhetssatsning. Vi har som mål att miljöcertifiera hela vårt fastighetsbestånd. Scandic Visby är sedan många år Svanenmärkt, vilket är en av de tuffaste miljömärkningarna i hotellbranschen. Att investera i mer hållbar energi känns viktigt och är naturligt i det miljöarbete vi redan gör, säger Arvid Landin, fastighetschef på Gotland Hotels & Properties som äger hotellet.

undefined
Arvid Landin, Gotland Hotels & Properties.

Investeringen förväntas ha betalat sig efter cirka sex år. 

– Det är ett betydande beslut och en stor investering, men sett till storleken på hotellet så ser vi att vi räknar hem den inom rimlig tid. 

Ytterligare en fördel är att elproduktionens peak linjerar väl med hotellets högsäsong på sommaren. 

– Det hänger ihop på ett väldigt bra sätt för oss. 

Till påsk kommer solpanelerna vara på plats. Sedan väntas de årligen generera 286 megawattimmar till anläggningen.

– Det är mer än hälften av vår totala konsumtion, säger Arvid Landin.

undefined
Montörerna Gustav Lundin och Markus Samuelsson är i färd med att installera totalt 704 solpaneler på Scandic Visbys tak.

Det är Solaris Energi AB som levererar och installerar solcellerna. 

– Det här är vårt enskilt största projekt hittills, och vi är givetvis oerhört stolta att få göra de här installationerna på Scandic. Även med markanläggningar inräknat är det bland de största solcellsprojekt som gjorts hittills på Gotland, säger Solaris affärsutvecklare Göran Liljedahl. 

– Det är ett otroligt roligt prestigeprojekt, säger Solaris ägare Robert Wagman.  

Företaget har gjort en anmärkningsvärd resa de senaste åren. Vilket bland annat har uppmärksammats på riksplanet då branschföreningen Svensk solenergi har nominerat Solaris till Solenergipriset 2023 i kategorin årets prestation.

År 2020 omsatte bolaget 2,3 miljoner kronor, 2022 hade den ökat till 5,9 miljoner kronor för att under 2023 explodera då omsättningen nådde 36,6 miljoner kronor. 

undefined
Robert Wagman, till vänster, äger tillsammans med Krister fringal koncernen Ivy Energy, där bolag som All EL, Solaris Energi, Gotlandslarm, Reload och Ivy Energy ingår.

Solaris ingår numer i koncernen Ivy Energy, Robert Wagmans och Krister Fingals el- och energikoncern.  

– Tanken på att göra något med solceller föddes runt 2013–2014, men då var det fortfarande väldigt nytt, berättar Robert Wagman. 

Det kom att dröja till 2020, då Robert blev kontaktad av Solaris dåvarande ägare med önskan om att All El skulle göra vissa installationer. Det ena kom att leda till det andra och hösten 2021 förvärvades bolaget av Ivy Energy.

– Det hade sedan starten varit en sidoverksamhet för dåvarande ägare, och kanske inte med full ordning och reda. 

Innan ägarbytet hade bolaget förlitat sig på inhyrd personal.

– Man hade ingen egen personal så det fanns ingen kontinuitet. Man visste inte om man kunde få de här inhyrda att göra jobb eller om de var ute på andra saker. Det var milt uttryckt en stökig tid och kanske inte var den bästa tidpunkten att ta över ett bolag, men det är roligt med utmaningar, säger Robert Wagman med ett snett leende.

undefined
Göran Liljedahl, affärsutvecklare på Solaris Energi AB, pekar ut riktningen.

Omgående efter övertagandet inleddes rekrytering av medarbetare.

– Vi gick från noll anställda till 20 på ett drygt halvår. Vi har byggt upp en stark och otroligt fin styrka av medarbetare, utan dem hade vi aldrig någonsin varit där vi är idag. 

Pandemin medförde utmaningar, inte minst den komponentbrist som följde.

– Vi märkte att det tog 6-8 månader vad man än skulle beställa för något. Så då lade vi om hela tänket redan våren 2022 för att bygga upp ett enormt eget lager.

undefined
Montörerna Gustav Lundin och Markus Samuelsson är i färd med att installera totalt 704 solpaneler på Scandic Visbys tak.

Att ta in allt material på spekulation, snarare än att beställa efter att ha fått in affären, blev ett mycket lyckat drag.

– Det har varit vår nyckel till framgång. Vi har hela tiden kunnat leverera, det har ingen annan kunnat göra. Det blev vår grej. 

Han har anledning att se ljust på framtiden.

 – Efter en rätt naturlig nedgång de senaste månaderna så ser det väldigt positivt ut framåt. Det finns ett enormt intresse för solceller, och framför allt är det en väldigt rolig bransch att vara i för det händer otroligt mycket hela tiden. Och det är både väldigt kul och viktigt att vi är med och gör en skillnad med förnyelsebar energi. Elbranschen har annars länge varit konservativ, men det börjar skifta nu till att bli innovativ istället. Man får ständigt läsa in sig och hålla sig uppdaterad nu, säger Robert Wagman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!