Den nya rollen som regionarkitekt, en utveckling av det som tidigare benämndes stadsarkitekt, tillträder Jessica Svännel den 28 augusti. 34-åringen kommer närmast från en tjänst som landskapsarkitekt vid park- och trafikavdelningen i Region Gotland.
– Jag är en skånsk gotlänning, flyttade hit när jag var fem år och flyttade till fastlandet för studier till landskapsarkitekt. Jag, min man och våra två barn har varit bosatta i Malmö i tolv år. Vi längtade efter en annan miljö och puls så vi återvände hem till Gotland 2021, säger Jessica Svännel.
Och nu blir du Gotlands första regionarkitekt.
– Det är med stor ödmjukhet jag går in i en roll som inte funnits tidigare. Jag får gå in i det här och se hur vi vill arbeta om rollen. Nu är det en roll som kanske ska ta ett regionövergripande och strategiskt grepp. Det är positivt att man visar att arkitektur även är för landsbygden, kvalitativa miljöer ska man ha oavsett var man bor.
Hur skiljer sig rollerna?
– Den tydligaste skillnaden är att regionarkitekten inte kommer ha personalansvar och ekonomiansvar, vilket förhoppningsvis kommer ge mer tid till att föra dialog och innebära större tillgänglighet.
Hon fortsätter:
– Arbetet kommer drivas med en arkitekturstrategi, vilket gör att vi kan ha långsiktiga mål och visa hur vi vill jobba med arkitekturen framåt och hur vi vill att vårt framtida Gotland ska se ut.
Just tillgängligheten trycker Jessica gärna lite extra på.
– Jag vill att jag i den här rollen ska vara tillgänglig för alla. Man ska känna att man kan prata med regionarkitekten vare sig det gäller en skateboardramp, dansscen eller större frågor gällande ett exploateringsområde. För oavsett vad man kommer ifrån, vilken bakgrund man har och vad man kan om arkitekturfrågor så lever vi alla i arkitekturen.
Vilka utmaningar ser du framför dig?
– Vi har många kriser som är aktuella. Alla är brådskande och vi kan inte välja en grej att fokusera på utan vi måste hantera alla samtidigt, vilket blir en jätteutmaning men vi kan inte heller smita ifrån det. Vi måste prata om klimatförändringar och bostadsbrist samtidigt, vi måste prata om ekonomi och kvalitet samtidigt. Alla de här delarna måste vi våga föra ihop till ett paket för hur framtiden ska se ut.
Man kommer aldrig kunna vara alla till lags, vilka konfliktytor ser du framför dig?
– Det finns alltid människor som är intresserade av en plats på olika sätt. Det behöver inte alltid vara en konflikt, men däremot en utmaning. Det kan finnas en lösning på många frågor, eller flera lösningar på en fråga. Det gäller att hitta den lämpligaste lösningen för varje plats genom samverkan och dialog. Man kommer aldrig kunna möta allas samtliga behov, och det behöver vi alla förstå.
Intervjun sker passande nog på Visborgsområdet, som är högaktuellt och utgör det kanske största stadsutvecklingsprojektet någonsin på Gotland.
– Med Visborgsområdet har vi en chans att vara modiga, en chans att vara innovativa. Vi har förvisso mycket grönyta som kommer exploateras, men det är också ett projekt där man har värderat den offentliga miljön. Där lägger man fokus på kvalitet med tillgängliga torg och parker, så att det blir en stadsdel inte bara för de som flyttar till området utan för alla att kunna utforska. Det bjuder på massor av spännande kulturhistoria och naturvärden vilket gör det komplicerat men det är också det som skapar identiteten och det som gör att det kanske blir extra fint.
Modiga på vilket sätt?
– Det ska vara ett hållbart projekt och det har politiken stöttat upp med. Bara det i sig är ett modigt ställningstagande för i omställningsarbetet framöver kommer det att krävas nya lösningar som vi inte är bekanta med, säger Jessica Svännel.