Svårt att få ersättning när koder lämnats ut

Den som lämnar ut sin bankkod har svårt att få pengar tillbaka av Länsförsäkringar Gotland.

Länsförsäkringar Gotland hjälper drabbade kunder att göra polisanmälan. Men det kan vara svårt att få tillbaka pengar från banken.

Länsförsäkringar Gotland hjälper drabbade kunder att göra polisanmälan. Men det kan vara svårt att få tillbaka pengar från banken.

Foto: Emil Lundberg/Arkiv

Visby2022-04-29 06:15

– Lämnar man ut sina koder är det sällan vi betalar ut några pengar. Men det är inte omöjligt, säger Länsförsäkringars bankchef Mikael Swenson.

Mikael Swenson berättar hur Länsförsäkringar Gotland agerar efter att någon kund drabbats:

– Vi träffar kunden och gör en polisanmälan. Sedan utreder vi vad som gått fel. Det är viktigt att ta reda på vad som föregick bedrägeriet. Sedan fattar vi ett beslut. Är man missnöjd kan man klaga till Arn (Allmänna reklamationsnämnden).

Under 2020 lyckades bedragare lura till sig närmare 160 miljoner kronor genom telefonbedrägerier. Förra året ökade bedrägerierna med över 50 procent i Sverige. Under september, oktober och november 2021 anmäldes 1 260 bedrägerier per månad, en rekordhög nivå som inte noterats tidigare. Omfattningen var så hög att polisen i slutet av förra året genomförde en informationskampanj.

Länsförsäkringar Gotland har ett 20-tal fall om året.

– Det kan röra sig om allt från några tusenlappar till flera hundra tusen. Förutom vishing (där någon utger sig för att vara banktjänsteman) förekommer även romansbedrägerier, säger Mikael Swenson. 

De råd som polisen och bankerna ger är:

• Lämna aldrig dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra.

• Logga aldrig in med ditt bank-id på uppmaning från någon annan.

• Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratat med.

• Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad på bankuppgifter.

• Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!