Svensk-Polska föreningen vill fördjupa samarbetet mellan ön och grannlandet

Han har många idéer för att utveckla kontakterna mellan Gotland och Polen I går tog Rolf K. Nilsson över ordförandeklubban i Svensk-Polska föreningen på ön.

Vänskap. Rolf K Nilsson och Maciej Onoszko, ny ordförande respektive vice ordförande i Svensk-Polska föreningen på Gotland.Foto: Henrik Radhe

Vänskap. Rolf K Nilsson och Maciej Onoszko, ny ordförande respektive vice ordförande i Svensk-Polska föreningen på Gotland.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2011-03-11 04:00

En årligen återkommande kungamiddag med Erik av Pommern i samband med medeltidsveckan är en idé som lanseras av Rolf K. Nilsson.

- Erik av Pommern har faktiskt varit den ende kungen som residerat på ön. Han bodde här i Visby under 14 år med sin Cecilia, sitt hov och sina trupper. Nu ska vi diskutera möjligheten att skapa kungamiddagen som en ny årlig tradition, säger Rolf K. Nilsson

Han pekar på att med närmare 40 miljoner invånare är Polen är ett stort land som ligger nära Gotland. Till exempel skulle vi kunna satsa på kulturturism med exempelvis konst och musik. Andra idéer är att anordna näringslivsseminarier och etablera direkta möten mellan företag.

Svensk-Polska Föreningen på Gotland bildades 2006 med syfte att främja de kulturella och ekonomiska förbindelserna mellan Sverige och Polen och att öka förståelsen mellan de båda kulturerna. I styrelsen har Maciej Onoszko varit ordförande och han tar nu över vice ordförandeskapet.

Torsdagskvällens årsmöte gästades av Mika Larsson som pratade om Polen av i dag. Hon har arbetat och bott i Polen i närmare 15 år och var utrikeskorrespondent under Solidaritets framväxt 1980-1982. På svenska ambassaden i Warszawa tjänstgjorde hon som kulturattaché åren 1992-1996 och som kultur- och pressråd åren 2002-2007.


Dramatiska händelser
På årsmötet lyfte hon fram dramatiska händelser och personer i ett Polen som hon samtidigt satte i ett sammanhang av politiska skeenden med paralleller till dagens Afrika.

Jämte ett lunchmöte med SIDA på Gotland hinner Mika Larsson också med ett fredagsbesök på Högbyskolan i Hemse med en föreläsning för elever som deltar i ett toleransprojekt.

- Jag tycker om att möta och diskutera med ungdomar och. De är vår framtid och när de växer upp är det viktigt med kunskap om och förståelse för varandra, både i Sverige och i Polen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!