Den tillåtna halten av PFAS i dricksvatten sänks från och med 2026 från 90 nanogram per liter till 4. SVT:s granskning visar att flera vattentäkter i landet levererar dricksvatten med PFAS-halter över det kommande gränsvärdet. Visby är en av de orter i landet som pekas ut, där det finns vattenverk PFAS-förorenat vatten.
Region Gotland meddelade på måndagen att man anser att granskningen är missvisande, eftersom den grundas på mätresultat från råvattentäkter.
”I en av regionens råvattentäkter finns förhöjda värden av PFAS. Detta råvatten går in i ett reningssteg i ett vattenverk som reducerar nivåerna av PFAS, så att det dricksvatten som levereras ut i ledningarna och hem till konsumenterna håller godkända nivåer som gäller i dag och som kommer att gälla om två år. Det utgående dricksvattnet kontrolleras regelbundet och håller av livsmedelsverket godkända PFAS-nivåer”, skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.
Myndigheten Kemikalieinspektionen förklarar på sin hemsida vad PFAS är för något:
”PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och kallas ibland också högfluorerade ämnen. Det är en stor ämnesgrupp som förekommer överallt i miljön och nästan alla människor har PFAS-ämnen i kroppen. Befolkningen i Sverige får i sig låga halter PFAS från mat och inomhusmiljö men lokalt exponeras människor också för betydligt högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.”