Swedavia vill inte ha ny bullergräns

Att bullerisolera hus och lägenheter kring Visby flygplats kan komma att kosta upp emot 170 miljoner kronor. Swedavia vill inte vidta några åtgärder alls.

Den civila trafiken vid Visby flygplats väntas öka till 2040, vilket även ökar behovet av bullerdämpande åtgärder i bostadshus kring flygplatsen.

Den civila trafiken vid Visby flygplats väntas öka till 2040, vilket även ökar behovet av bullerdämpande åtgärder i bostadshus kring flygplatsen.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2018-12-15 08:16

Förra året fick Swedavia miljötillstånd för Visby flygplats. Beslutet togs av regeringen efter att Region Gotland överklagat miljöprövningsdelegationens beslut. En fråga avgjordes dock inte. I tillståndet angavs som mål att buller inomhus i bostäder inte ska överskrida 30 decibel ekvivalent (genomsnittligt), och max inte över 45 decibel. Swedavia fick ett år på sig att utreda kostnader och konsekvenser för att uppfylla kraven.

Nu har Swedavia redovisat beräkningar utifrån trafiken 2017 och en prognos för miljötillståndets slutdatum 2040.

Swedavia bedömer att 104 fastigheter, med 125 småhus och 195 lägenheter, berörs av bullerreglerna. Under året som gått har samtliga hus besiktigats för att utröna vilka åtgärder som kan bli aktuella och kraven skärps.

De åtgärder som beräkningarna bygger på är tilläggsisolering av tak och väggar, i kombination med nya fönster och friskluftsventiler. Kostnaderna beräknas från 8 miljoner till 170 miljoner kronor, beroende på vilka krav miljöprövningsdelegationen ställer.

Bland det som Swedavia beräknat finns åtgärder som krävs för att maxnivån 45 decibel inte överskrids mer än ett, tre eller fem tillfällen per dygn.

Om fem tillfällen tillåts är det främst bostäder norr om flygplatsen som behöver åtgärdas. Bara åtta av 104 fastigheter berörs, och kostnaden stannar vid drygt åtta miljoner kronor.

Om tillståndet tillåter tre överskridanden så berörs ytterligare två fastigheter och kostnaden stiger till drygt tio miljoner kronor.

Dyrast blir det om maxgränsen bara får överskridas vid ett tillfälle. Då beräknas kostnaden till 111 miljoner kronor med dagens trafik, och 167,6 miljoner kronor 2040. Åtgärder måste vidas på 95 av 104 fastigheter. Enbart i Gotlandshems kvarter Fjällskivlingen med 115 lägenheter i Östra Vi beräknas kostnaden överstiga 40 miljoner kronor.

I sin redogörelse resonerar Swedavia över hur nödvändigt det är att vidta så långtgående åtgärder. Bolaget påpekar att mer generösa regler gäller för Landvetter och Arlanda.

– Det finns ingen praxis för flygplatser. Villkor sätts från fall till fall, säger Jörgen Bengtsson vid miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Stockholm.

Swedavia hänvisar även till miljöbalkens regel om att en åtgärd ska stå i proportion till miljönyttan. En del åtgärder skulle bara sänka nivån med 1-2 decibel, knappt märkbart för de boende. Swedavias anser att bolaget, med tanke den lilla miljönyttan i förhållande till de stora kostnaderna, inte ska åläggas ytterligare bullerkrav.

Dessutom påpekar Swedavia att flygplatsen redan har ett bullerkrav med en annan beräkning. Det gäller FBN (flygbullernivå) som är ett medelvärde för dygn per år. För FBN är gränsen 30 decibel.

Inför beslutet om bullergränser har miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Stockholm skickat ärendet på remiss. Synpunkter ska vara lämnades senast den 17 december.

– Den som vill yttra sig bör ha synpunkter på de specifika villkor som prövas. Störs man av flygbuller i största allmänhet ska man höra av sig till tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, säger Jörgen Bengtsson.

Den gräns som nu ska fastställas gäller inte den militära flygtrafiken. Den har en bullergräns på 90 decibel utomhus, en nivå som får överskridas 450 gånger per år. Särskilt bullriga förlopp, som rotestart och start med efterbrännkammare, är inte inräknat. Bullergränsen inomhus är för den militära trafiken satt till 55 decibel.

Bullerdämpande åtgärder

Schablonberäkningar över kostnader

Utvändig takåtgärd (flerbostadshus) 1 500 000 kr

Utvändig väggåtgärd (villa) 500 000 kr

Utvändig takåtgärd (villa) 300 000 kr

Ny fönsterdörr 25 000 kr

Nytt fönster 15 000 kr

Byte glas 10 000 kr

Ventilåtgärd 3 000 kr

Administration (där åtgärder förväntas) 40 000 kr

Administration (i fastighet där åtgärd ej förväntas) 20 000 kr

Fakta: Swedavia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!