Marie Lok Björk drivs av berättelserna där journalistik och det fria gestaltandet får samsas, som i senaste romanen ”Jag vill riva upp himmel och jord” om Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar.
Som det 17:e barnet av 18 i en norsk prostfamilj växte hon fram till en av världens främsta sexualupplysare och verkade för sexualundervisning i skolan, avkriminalisering av homosexualitet och fri aborträtt.
– Jag har verkligen fascinerats av hennes liv, att växa upp i ett samhälle där man absolut inte pratade om sex till att bli en föregångare inom ämnet. Det måste varit revolt från start, säger Marie Lok Björk.
När den här intervjun görs befinner hon sig i Visby för att i samband med RFSU Gotlands årsmöte hålla föredrag om boken, som är en fiktiv berättelse nära verkligheten.
Hon är själv inte på något sätt knuten till RFSU, det är snarare starka kvinnoöden som talar till henne. Tidigare har hon skrivit ”Att välja ett liv”, en verklighetsbaserad roman om ett kvinnoöde på 1920-talet.
– Spannet mellan dåtid och det vi har i dag gör att man ofta kan se historien i annat ljus.
Under arbetet med boken har Marie Lok Björk utvecklat en stark beundran för Ottars värv men också blivit förbannad på att hon i dag är så bortglömd.
– Hennes namn bör tillhöra allmänbildningen! Hur fann hon mod att trotsa Sveriges lagar och till och med riskera fängelse för sin kamp! Och hur hade våra liv sett ut i dag, exempelvis utan aborträtten. Det kan vara värt att fråga sig.
Hon vet svaret, i alla fall på hur det var.
Som Ottars lillasyster Magnhild som blev gravid före äktenskapet, tvingades till Danmark för att föda, fick se sitt barn adopteras bort som sedan tog sitt liv i outsäglig sorg.
Ett skeende som utlöste Ottars vilja att protestera, hjälpa och förändra.
Det skrämmande är, säger Marie Lok Björk, att dessa frågor fortfarande är aktuella på vissa håll i världen. I USA, till exempel, ”där abortlagstiftningen går år fel håll”, som hon uttrycker det.
Hon reser nu runt i landet och pratar på bibliotek, litteraturklubbar och inte minst i gymnasieskolor, där hennes böcker på vissa håll används i undervisningen.
Journalisten Elise Ottesen Jensen (1886-1973) föddes i norska Stavanger men kom att verka en stor del av sitt liv i Stockholm. Hon är intimt förknippad med RFSU som hon grundade 1933.