I en insändare i dagens GT kritiserar arkitekten Sven Landahl de temporära byggnationerna i Visby till Almedalsveckan. Han ifrågasätter slitaget på kulturarvet – och menar även att det osynliggörs.
Specifikt reagerar Sven Landahl på tvåvåningsbyggnaden i S:t Pers ruin, precis bredvid S:t Hans. När GT besöker platsen är det också flera förbipasserande som hajar till vid bygget.
– Och jag förstår reaktionerna, även för mig var det nästan chockartat när jag verkligen såg vilken volym det blev, erkänner Ulrika Mebus på Gotlands museum.
Gällande det specifika bygget har hon dock övervakat just det själv – och säger att det skötts exemplariskt.
– För att bygga temporärt behövs generellt inget bygglov, men för att göra något i en fast fornlämning krävs tillstånd från länsstyrelsen och det har också sökts i det här fallet. Uppriggningen är väldigt hänsynsfullt gjord, inget är fastsatt i marken och inget stör murverken eller skadar platsen, förklarar hon.
Samtidigt är det ett faktum att kulturarvsvårdarna tillåter mer än vanligt i samband med politikerveckan. Och det är ett helt medvetet val.
– Man får såklart inte göra vad som helst. Men vi från kulturmiljösidan släpper fram saker som inte skulle vara möjliga andra veckor, eftersom Almedalsveckan är viktig, dels för demokratin men även för kultursektorn. Det finns viktiga värden som måste få ta plats den här veckan, säger Ulrika Mebus.
Tanken på ett levande kulturarv finns med här. Ulrika Mebus påpekar att en del av det som nu byggs ger möjligheter att se ruinerna i nytt ljus och från nya vinklar.
Men var går gränsen då – får vi fyravåningstält nästa år?
– Det är en spännande fråga, den måste vi sätta oss ner och diskutera. Vi kommer efter sommaren ha en avstämning med Region Gotland, Statens fastighetsverk, länsstyrelsen, olika eventbyråer och själva tältbyggarna.
Och hur är det med säkerheten?
– Sådana här konstruktioner är färdiga koncept som projekterats för att vara säkra. Då tror jag det finns större risker med en del andra byggnationer den här veckan, svarar Ulrika Mebus.
Det är nämligen inte alla som vet vad som gäller, under Almedalsveckan och i övrigt.
– Nej, det byggs säkerligen tält utan tillstånd och upptäcker jag något som är riktigt illa kontaktar jag länsstyrelsen. Men i de flesta fallen har folk känsla för det här, tycker Ulrika Mebus.