Tänderna hänger på livet

Frätskador på tänder har ökat och det kan bero på flera saker. En ökad konsumtion av läsk är en faktor, men där finns även sådant som man förknippar med en sund livsstil.

Tandkoll. Övertandläkare Peter Franke och tandläkare Katarina Nybäck berättar om tanderosion. Foto: Ulf Glimfalk

Tandkoll. Övertandläkare Peter Franke och tandläkare Katarina Nybäck berättar om tanderosion. Foto: Ulf Glimfalk

Foto: Ulf Glimfalk

Visby2010-05-25 04:00
På tandläkarspråk kallas det cuppings och erosionsskador - emaljen fräts sönder och en enkel förklaring är att det beror på sura drycker. Det blir gropar i tänderna, cuppings, som tandläkaren ser vid undersökningen.
Sedan 1960-talet har konsumtionen av läsk ökat från 22 liter till närmare 90 liter per person. Kolsyremaskiner har blivit allt populärare och gjort läsk vanligare i hemmen.

Många faktorer
- Förklaringen är dock inte så enkel. Visst kan läsk vara en stor bov i sammanhanget men finns många fler faktorer som kan spela in vid erosionsskador, påpekar Peter Franke, övertandläkare vid Visby lasarett.
Problem med övre magmunnen kan göra så att man får sura uppstötningar. Detta uppträder vid övervikt och om man tränar hårt och tar ut sig. Ätstörningar ger också upphov till erosion. Veganer äter grönsaker och frukt men undviker mjölk som neutraliserar det sura.
- En matt yta på tänderna är ett tecken på en erosionsprocess, säger Peter Franke.

Undersökning
Franke arbetar med tandreglering och i samband med det fotograferas tänderna före och efter. Han plockade slumpmässigt ut 50 ungdomar i åldern 13-19 år för att försöka få en uppfattning om hur vanligt det är med cuppings på Gotland. Han hittade det på 14 av ungdomarna. Förklaringen är dock inte så enkel, menar Franke.
De ungdomar som går på tandreglering är antagligen inte representativa eftersom de redan i utgångsläget har ett intresse när det gäller tänderna.

Läsksippande
Katarina Nybäck, tandläkare, talar om den svenska tandhälsan som stadigt blev bättre fram till år 2005 och efter det planade kurvan ut.
Hon ser ett samband med förändrade levnadsvanor.
Man kan exempelvis se hur ungdomar dricker läsk. Det kan handlar om långsamt drickande framför en dator under timmar flera gånger i veckan.
Ungdomar deltar i "lan" där de kopplar samman datorer och spelar dygnet runt i flera dagar med läskdrickande, utan sömn och långt ifrån tandborsten där hemma.

Vänta med borsten
- Tidigare var man helt inriktad på karies och folk fick veta att det är mycket viktigt att borsta tänderna. När det handlar om erosioner stämmer inte det. Inte på samma sätt, säger Peter Franke.
När tänderna har varit utsatta för sura drycker eller frukter så luckras emaljen upp och borstar man då tänderna direkt så skadar man de mjuka ytorna.
Franke berättar att det är bättre att vänta en timme och under den tiden kan saliven hinna "lagra tillbaka". Tand-ytan blir hård igen.

Olika kvalitet
- Vi har olika kvalitet på våra tänder, förklarar Franke.
Sådant som en person klarar av att äta och dricka kan för en annan vara direkt skadligt.
- Levnadsvanor är mycket viktiga. Munnen är ett slutet rum, ett visst mått av sura saker klarar den men ibland kan den komma ur balans och då är tandhälsan i fara, säger Katarina Nybäck.
När du dricker läsk eller juice och äter frukt så luckras emaljen upp. Vänta en timme innan du borstar, annars kan du skada tänderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om