Samhall har under flera decennier funnits i lokalerna längs Visbyleden, mellan Linds och kvarteret Stenhuggaren. Om några veckor flyttar företaget och 200 anställda till Nimbus tidigare lokaler, som just nu färdigställs på Skarphäll.
– Vi har vuxit ur lokalerna. Det är två stora delar som ökar, kundcentret och tvätteriet. Vi börjar tvätta mer och mer åt externa företag, säger områdeschef Jörgen Lorentzon.
Han och kollegan Kicki Wikberg har sedan en tid haft fullt upp inför flytten, både med att planera och hantera många frågor och funderingar från de anställda.
– Man är här av en anledning och förändringar kan vara väldigt jobbiga, säger Kicki Wikberg och berättar att frågor om alltifrån hur man kan ta sig med kollektivtrafik till att hitta lunchrestauranger och matbutiker ventilerats i samtalen.
Planen är att växa på kundcentersidan, med mellan 10 och 15 personer, och att hitta nya kunder för tvätteriet. Över 100 personer sysselsätts i dag utanför Samhalls lokaler på städsidan, och ett 40-tal i det som kallas Basen med montering.
– Det är bra med nya lokaler med bättre luft, det ska bli skönt, säger Jessica Larsson som jobbar där.
Alla har erbjudits att åka och titta på de nya lokalerna och hennes kollega Dan Pettersson funderar en del på vad det innebär.
– Jag är lite nervös, säger han om flytten.
Statens mål är att varje år få ut 1 600 personer i landet med någon form av funktionsvariation, varav 10 till 15 på Gotland, i den vanliga arbetsmarknaden.
– Vårt uppdrag är att utveckla genom arbete och då vill vi att de ska kunna prova olika saker för att se vad som passar bäst, säger Jörgen Lorentzon.
För Sweprod, som äger de lokaler Samhall hyrt, innebär deras flytt att de tappar hyresgäst till 2 000 kvadratmeter yta. Hittills har några intressenter kikat på delar av lokalerna, men ingenting är klart. Fastighetsägaren Henrik Svensson är kritisk till den politiska långbänk som drabbat dem och andra företag i området. Den nya detaljplan som påbörjade 2008 är fortfarande inte klar.
– När Samhall flyttar kommer vi att blöda, då tappar vi två miljoner om året. Det är bråttom att få igenom den nya detaljplanen, som har varit ute på samråd och till 97 procent är klar. När företag får lida har man misslyckats kapitalt i processen, säger Henrik Svensson.