Allt fler människor väljer att tatuera sig och enligt en artikel i Dagens medicin beräknas 1,5 miljoner svenskar ha gaddat sig sedan början av 2000-talet. När tatueringar började bli mer vanliga på 1980- och 90-talet var det kinesiska tecken och tribaltatueringar som gällde. Men precis som med mode finns det trender även i tatueringsbranschen och nu är det andra typer av motiv som är populära.
– Det känns som att minimalistiska tatueringar är på uppsving, tunna fina linjer, inga skuggor, bara enkelt. Samma sak när det kommer till texter, det ska gärna vara handstil, bara linjer, säger Simon Almquist som driver Envy art & ink på Östercentrum i Visby.
En annan typ av tatueringar som är vanliga i dag är det som Simon Almquist är bäst på och tycker mest om att göra: realism.
– Det ska se ut som ett fotografi. Jag gör mycket porträtt, mycket ansikten och vill någon ha en tiger så ska det se ut som en tiger och inte som en ritad bild. Jag tycker om att få det så verkligt som möjligt, säger han och fortsätter:
– Realism var inte så vanligt för 20 år sedan men nu har folk sett att man kan göra så här och fått upp ögonen för det. Man kan få fantastiska motiv, konsten överlag har vuxit och varje tatuerare är unik.
Simon Almquist berättar att han har kunder i alla åldrar mellan 18 och 60, men vanligast är åldersgruppen 18 till 45. Att personer som är äldre än 60 skaffar en tatuering är väldigt sällsynt. Majoriteten av kunderna har redan minst en gaddning men han har även många förstagångsbesökare som undrar hur allt går till.
– Jag vill att de ska ha en idé om vad de vill ha. Det behöver inte vara en exakt bild eller skiss, men om de säger att de vill ha ett vikingamotiv eller ett djur, då kan jag ta fram bilder på det så kan vi se vad som känns bra, säger Simon Almquist och fortsätter:
– Jag jobbar helst efter fotografier men jag kopierar inte tatueringar som andra gjort. Jag vill inte kopiera andras verk och det är inte så kul för en kund att gå omkring med en kopia. Jag vill att varje tatuering ska vara unik.
På bordet mellan de soffor kunderna kan sitta och vänta i, ligger bilder på några av de gaddningar Simon Almquist har gjort. Bland bilderna finns en på en så kallad cover up, en ny tatuering ovanpå en befintlig som kunden av olika anledningar är missnöjd med.
– Oftast har de gamla tatueringar. Tatueringar är som människor, de åldras och linjerna flyter ut. Antingen kan man ta bort dem eller göra en cover up, säger Simon Almquist.
Simon Almquist började intressera sig för tatueringskonsten redan som 14-åring Vid 16 fick han lärlingsplats som piercare och jobbade med det några år innan han kunde gå vidare till att börja lära sig tatuera. Nu har han jobbat som tatuerare sedan 2009 och än har han inte tröttnat på det kreativa jobbet.
– Men mitt jobb är inte bara att sätta bläck i huden. Det är att ta fram allting, från att ta någons idé, skapa en design som kunden älskar och sedan utföra den på huden, säger han.
Likt de flesta andra tatuerare har Simon Almquist många tatueringar, en hel del av dem har han gjort på sig själv, andra har gjorts av tatuerare han ser upp till.
– Jag vet inte hur många jag har, men man kan aldrig få för många. Jag kommer nog att ta bort några för att få mer utrymme för sådant jag vill ha nu, i stället för de motiv jag ville ha när jag var 16, säger han och ler.