För alla som genomgått rekonstruktion eller operation av bröst finns från och med hösten möjlighet att få just vårtgård och vårta tatuerad om sådana saknas.
Det är Simon Almquist, som driver tatueringsstudion Envy Art & Ink på Östercentrum i Visby, som slutit avtal med Region Gotland om nämnda tjänst.
Simon har nu haft sina första kunder för medicinsk tatuering.
– Det känns som ett privilegium att kunna hjälpa människor att känna sig hela. Det är min drivkraft med detta, att de ska bli nöjda, säger han.
Simon Almquist började som piercinglärling 2001 och har arbetat som tatuerare sedan 2009, på flera håll i Sverige och också i USA. Intresset har funnits ända sedan tonåren.
Särskilt har han fokus på realistiska och verklighetstrogna motiv, även sådana med 3D-effekt vilket kräver flera olika tekniker och pigment.
När han 2022 flyttade åter till hemön och öppnade sin studio var han inte sen att anmäla intresse då Region Gotland sökte utförare av areolatatuering som det heter i detta fall, areola är det latinska namnet för vårtgård.
Efter kontroll av miljö, hygien, färgkvalitet och sekretess är arbetet nu alltså igång.
38-åriga Sarah är i dag friskförklarad från den cancer i höger bröst som hon diagnosticerades med 2014. Hon väljer att inte vara med på bild och dessutom bara använda sitt förnamn i den här intervjun.
Sex cellgiftsbehandlingar och 30 strålningar följde innan beslutet togs att operera bort högra bröstet. Samtidigt avlägsnades även det vänstra i förbyggande syfte.
Båda brösten rekonstruerades sedan, det friska vänstra kunde återanvända ordinarie vårta och vårtgård medan en vårta till högra bröstet skapades av vävnad.
Saknades där gjorde alltså en areola.
– Men inte nu längre, säger Sarah nöjd när vi träffas i tattoo-studion i samband med rekonstruktionen.
Efter mycket vånda, tunga behandlingar, emellanåt tärt psyke och dessutom sex operationer mellan 2015 och 2018 kan hon nu backa ur verkstadsgaraget.
Det är hon själv som gör den liknelsen. Som en bil som får ett antal reservdelar, lite kärlek och puts och sedan blir som skinande ny.
– Jag är så tacksam för det här. Nu kan jag känna mig hel, säger hon.
Är det så? Du känner dig hel igen?
– Ja, verkligen, nu börjar resten av livet.
Hon är ödmjuk inför hur långt kirurgin kommit, att det mesta går att återskapa och att hela kedjan hänger ihop, ända till den två timmar långa tatueringssessionen och faktiskt även längre tid än så. Efterbesiktning ingår i behandlingen och då också eventuell korrigering.
Med tanke på att Sarah nu lämnat sjukdomstiden bakom sig är hon glad över det efterspel allting fått.
– All personal inom vården som jag träffat under den här perioden och även Simon här idag, det har varit så många fina möten.
Det är bröstmottagningen på Visby lasarett som utfärdar remiss till Simon Almquist, kostnaden för återställande av vårtgård till så normalt utseende som möjligt står Region Gotland för.
Den som vill ha någon annan form av tatuering för att dölja eventuella ärr får bekosta detta själv.
Just nu är ytterligare personer remitterade att få hjälp, allt sker med största sekretess.
Simon Almquist ser fram mot att få hjälpa fler människor ut i livet:
– Att ge dem ett fullvärdigt liv känns väldigt fint. Det här handlar i första hand inte om ekonomi för min del, jag är glad att kunna vara till hjälp.