Tema rymden under årets Forskarfredag

Vetenskapsfestivalen Forskarfredag genomförs i år på Riksantikvariämbetet. Ett smörgåsbord av upplevelser väntar besökaren.

Sara Norrehed, kemist vid RAÄ, framför en förstorad bild av ett hårstrå med knut. T.v. ett svepelektronmikroskop.

Sara Norrehed, kemist vid RAÄ, framför en förstorad bild av ett hårstrå med knut. T.v. ett svepelektronmikroskop.

Foto: Lars Schill

Visby2019-09-25 15:50

Är du intresserad av att veta hur mycket guld ditt fyndsmycke från semestern egentligen innehåller? Eller vad ett oöppnat Kinderägg innehåller för leksak? På fredag-lördag är det möjligt.

Då arrangeras den europeiska vetenskapsfestivalen Forskarfredag i Riksantikvarieämbetets lokaler. Medarrangörer är Fenomenalen Science Center, Uppsala universitet Campus Gotland och Gotlands museum.

– Det är tredje året Forskarfredag arrangeras i Visby, de båda tidigare har det varit på Fenomenalen. Tanken är att vi framöver ska växla lokaler mellan arrangörerna, säger Cecilia Olla, kommunikatör vid RAÄ.

Årets övergripande tema är "Rymden" så det visas förstås en hel del inslag med anknytning till detta ämne. I övrigt blir det ett omväxlande program som rymmer allt från praktiska experiment och robotprogrammering till föredrag där forskare berättar om sitt arbete. Och det är en del i festivalen, att popularisera forskning till ett tänkbart yrke för elever som besöker festivalen gruppvis. 

Vid svepelektronmikroskopet visar RAÄ:s Sara Norrehed en färgbild på en skärm. Föremålet ser närmast ut som ett bakverk. Men det är en färgflaga på högkant från en tavla signerad ett av konstvärldens stora namn, Vincent van Gogh.

– Man ser att färgen blekts från lila till blå, konstaterar hon om vad som kan avslöjas av vad som timat under verkets levnadsår. 

En undersökning som görs åt Göteborgs konstmuseum som deltar i ett EU-projekt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!