Teorierna: Så kom bakterien in i Langs hage

Vid snösmältningen i december ökade halterna av clostridium i vattentäkten vid Langs Hage. Så väntas ske även nu. Men regionen har inte gett upp hoppet om att få bukt på bakterierna, och ska nu undersöka även enskilda avlopp för att utesluta läckande skitvatten.

Susanne Bjergegaard Pettersson har en teori, och det är att någon avloppsledning sprungit läck. Nu återstår bara att hitta läckan, vilket enligt henne är som att leta efter en nål i en höstack.

Susanne Bjergegaard Pettersson har en teori, och det är att någon avloppsledning sprungit läck. Nu återstår bara att hitta läckan, vilket enligt henne är som att leta efter en nål i en höstack.

Foto: Malin Stenström

Visby2024-01-25 12:30

I oktober månad 2023 kom det så mycket nederbörd på Gotland att månaden kvalar in bland de sex blötaste månaderna på 25 år, sett i millimeter nederbörd. Men det är inte tal om några skyfall som varnats om i samband med klimatförändringar. Däremot är det ihållande regn, vilket nu i kombination med redan höga grundvattennivåer har visat sig ge höga halter clostridium även i diken och i dagvatten.

Susanne Bjergegaard Pettersson är regionens VA-chef:

– Vi har en mycket mystisk berggrund som är sprickig och dan. Vi har mycket kalk, och just nu är det otroligt mättat. Vi ser det allrahelst nu med snösmältningen att marken inte kan absorbera mer. I kombination med högt grundvatten blir det ännu svårare att hitta varifrån problemet med clostridium kommer, säger hon.

Att leta efter källan till bakterien är som att leta efter en nål i en höstack enligt VA-chefen. Men regionen ger sig inte.

– Vi har tittat i hela närområdet utan att hitta något som gör att vi kan säga vad som orsakat problemet. Det hade varit enkelt om det var en av våra egna avloppsledningar som spruckit, för då hade vi haft en förklaring. Nu har vi filmat avloppsledningarna i hela Visborgsområdet som ligger nära vattentäkten, och vi har filmat på andra sidan färjeleden. Vi har inte filmat söderut för där finns inte kommunalt avlopp, men vi ska undersöka även enskilda avlopp för någonstans måste det ju vara något fel, säger hon.

För läckande avloppsvatten är regionens teori:

– Det måste vara något avlopp som ligger och läcker in i dagvattensystemet. Kanske inte från ett enskilt hushåll, men kanske något flerfamiljshus eller någon av våra egna ledningar som kommer längre ifrån och som läckt ut i dagvattnet. Därför kollar vi nu även diken uppströms från vattentäkten. Hur långt vi har kommit där är jag inte helt uppdaterad på. Men det är ett mödosamt jobb där vi måste stanna trafiken på i vart fall ena vägbanan och spärra av tillräckligt för att vår personal kan gå ner i brunnarna och ta prov utan att riskera sina liv.

Susanne Bjergegaard Pettersson har varit i kontakt med Nacka kommun som hade liknande problem för några år sedan. Hon säger att de tog bort kokrekommendationen efter att problemet försvunnit, så kom det tillbaka igen efter nederbörd. Och sen försvann det igen:

– På ett ställe som Gotland är det här en utmaning på grund av den berggrund vi har. Vårt jordlager är inte så djupt, så när en bakterie väl kommer in hinner vattnet inte renas innan det når grundvattnet. Därför har vi alltid UV-ljus som tar död på det mesta. Men inte clostridium. För även om vi inte ser det med våra egna ögon så minskar genomskinligheten på vattnet som blir lite grumligt vid mycket nederbörd. Det gör det svårare för UV-ljuset att nå igenom. Och just clostridium är duktig på att gömma sig bakom de här fina partiklarna, som då smiter igenom.

Därför tänker regionen inte chansa. Susanne Bjergegaard Pettersson tror att vi kommer att få leva med det här från och till säkert under lång tid framöver. Så därför har man skaffat ett mobilt vattenverk med ett särskilt filter som finns på nästan samtliga vattentäkter på Gotland.

– Och då spelar det ingen roll vilka halterna är. Därmed inte sagt att vi slutar leta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!