Engström knivhögg psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren till döds under Almedalsveckan i somras.
Under polisens förhör och även i den nyligen avslutade rättegången i Gotlands tingsrätt har det framkommit att även centerledaren Annie Lööf varit ett presumtivt offer.
Inför onsdagskvällen, då Annie Lööf var inbjuden till Nikodemus-samtal med domprosten Anna Lundgren, rekade Engström möjligheten att i domkyrkan sätta samman den pilbåge han fört med sig till Gotland.
”Det var tanken, men det skulle bli för svårt” sade han i rättegången och menade att det i så fall skulle uppstått en ”batalj”.
Anna Lundberg var i tjänst under Almedalsveckan och minns hur hon via telefon fick reda på vad som hänt vid Donners plats på onsdagseftermiddagen.
– Jag samlade de som var i tjänst och såg till att vi hade bemanning i kyrkan och att det fanns ljus, servetter, varm och kall dryck. Vi är trots allt ganska vana vid att agera i samband med kriser, säger hon.
Under kvällen, då det blev känt att Wieselgren avlidit, beslutades att hålla öppet så länge det kom folk som sökte tröst.
Inte förrän vid två-tiden på natten stängdes dörrarna.
Så dags hade Lundgren genomfört sitt Nikodemus-samtal med Annie Lööf, ett samtal som tog vid efter hennes anförande på Almedalsscenen.
Det är en tradition där partiernas företrädare samtalar om politik, samhälle och om att vara människa.
– Vi hade ett fint möte där vi pratade om sorg, om livet och döden. Det var långt innan vi visste att även hon var måltavla, säger Anna Lundgren.
Hennes förhoppning är att samtalen ska kunna fortsätta kommande sommar även om det kanske krävs viss modifiering vad gäller säkerheten.
– Men redan nu har vi förstås gjort riskbedömningar tillsammans med polisen och regionen. Dessutom har partiföreträdarna ofta egna livvakter.
Det som kunde ha hänt har inte hänt. Men det har ändå satt igång tankar. Det är närmast omöjligt att inte tänka ”vad hade hänt om”, säger Anna Lundgren.
Också centerledaren reagerade starkt på det faktum att Engström rekognoserat i kyrkan. ”Domkyrkan ska vara den tryggaste platsen” sade hon under rättegången.
Så menar också Anna Lundgren. Historiskt byggdes vapenhus för att besökare skulle kunna ställa av sina vapen och sitta sida vid sida med fienden.
– Det är obehagligt att han varit här med de avsikterna, men det går inte skydda sig mot allt och vi vill att kyrkan ska vara en öppen plats för alla.