TESTAR: Gymmets nya miljonsatsning

Vill du få känslan av att hänga på en nattklubb en tisdag eftermiddag eller kanske uppleva franska Alperna? På Form Gotland har man nämligen tagit tillbaka 90-talstrenden spinning, men nu i mer modern tappning.

Spinningsalen har fått en ny skepnad med en ny storbildskärm, scen och LED-belysning.

Spinningsalen har fått en ny skepnad med en ny storbildskärm, scen och LED-belysning.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2023-10-24 20:30

På Form Gotland har man satsat fullt ut på de nya cykeltrenderna. På deras gym vid Visborgsområdet har den tidigare spinningsalen fått ny skepnad. En storbildsskärm med en ljudvägg bakom pryder nu ena långsidan av rummet, bredvid den ges illusionen av en scen som svävar i luften och LED-belysning är uppsatt i hela salen. Det är ägaren av Form, Timmy Skinner, som tagit fram designen. 

Och slutnotan? Den landade på cirka 2,5 miljoner kronor. 

undefined
Joanna Järf, platschef på Form Gotland.

– Det handlar om att skapa en viss känsla i rummet, så alla delar är noga utvalda av Timmy. Hade vi inte haft honom som kan det här, så hade det kostat ännu mer pengar, berättar Joanna Järf, platschef. 

Anledningarna till att man valt att investera i just spinning, eller cykling som det numera kallas, är flera. Enligt Joanna Järf handlar det mycket om att efterfrågan blivit större bland de som tränar att få bli underhållna samtidigt, men också att branschen själva varit med och drivit fram utvecklingen. 

– Dels är cykling både bra konditionsträning och väldigt skonsam mot kroppen. Den passar alla – från otränad till elitcyklist, säger hon och fortsätter:

– Dels handlar det om att det inte längre räcker med att bara sitta på en cykel, utan det blir tråkigt i längden. Därför är det senaste att man gjort ett koncept av det hela, där man får underhållas av det som händer på skärmen, genom musiken och av ljus- och ljudeffekter. Sen finns det också en prestations- och resultatdel i det, där man vill följa hur man utvecklas och blir bättre.

undefined
På Form Gotland har man väckt liv i 90-talstrenden spinning.

I ungefär en månad har de varit igång med konceptet, där två klasser lanserats – PIK och Free beat. Den förstnämnda är en prestationsklass som utgår utifrån ens egen förmåga. Genom en app loggas all träning för att man ska kunna se hur man utvecklas och hur ens kondition förbättras.

– Vi träffar många som säger att man tappar motivationen, men det finns inget som heter att man tappar den. Den kommer inte att hoppa på dig, utan det är genom att man tränar och förbättrar sig som man blir motiverad. Den här klassen är ett motivationsverktyg, där man får ett kvitto på att man blir bättre, säger hon. 

undefined
Spinningsalen har fått en ny skepnad med en ny storbildskärm, scen och LED-belysning.

Free beat, är som det låter, en klass där man släpper prestation och i stället fokuserar på känslan, menar Joanna Järf. Det är den klassen som kan ta en över berg och djupa dalar, till en nattklubb eller till Alperna. 

– Det är inte så mycket teknik, utan man fokuserar på att ha kul och i de klasserna jobbar man mycket med effekter, säger hon.

Hur har reaktionerna hittills varit?

– Det har inte varit lika högt tryck än som vi hade hoppats på. Men det har varit lite för fint väder för att cykla inomhus. 

Längre fram är det även tänkt att virtuella pass ska tillkomma, där passen ska startas på automatik. De klasserna ska göra det möjligt för alla de som inte kan träna på de mer populära morgon- och kvällstiderna, utan i stället kan gå mitt på dagen. 

undefined
En app loggar träningen så att varje deltagare kan se sin utveckling.

– Det har varit en utmaning generellt i branschen, när man har gruppträningslokaler som står tomma för det inte är så många som kan gå på pass klockan 14.00. Därför försöker vi göra en del klasser virtuella så att de som vill gå mitt på dagen kan det och att deras träning blir av även om de bara är två personer som kan träna den tiden, säger Joanna Järf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!