Under tisdagen åtalades 33-årige Theodor Engström för terroristbrott genom mord sedan han den 6 juli, mitt under Almedalsveckan, knivhuggit psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds. Centerpartiets ledare Annie Lööf var också en tilltänkt måltavla för Engström, och med anledning av det åtalas han även för förberedelse till terroristbrott.
I samband med att åtal väcktes blev även den omfattande förundersökningen offentlig. Där framgår att Theodor Engström påbörjade sin planering av händelserna i Visby veckor innan han reste till Gotland – på en enkelbiljett. Han har bland annat skaffat och förvarat knivar, svärd, pilbåge och pilar som han sedan tog med till Gotland. Utöver det har han sammanställt uppgifter om Annie Lööfs förehavande under Almedalsveckan.
I en rapport som Säpo gjort, där man gått igenom Theodor Engströms dagböcker samt digitala spår i datorer och mobiler, framgår det dock att han långt innan attacken i Visby intresserat sig för personer som utfört olika terrorattentat, skjutningar och massmord. Säpo nämner bland annat att Engström varit intresserad av den norske massmördaren Anders Behring Breivik, skolmördaren Anton Lundin Pettersson i Trollhättan samt Brenton Tarrant, som dödade 51 personer i två moskéattacker i Nya Zeeland.
I rapporten finns utdrag från Engströms dagböcker, och i en anteckning från den 8 juni i år skrev han bland annat att han ”vill göra en svensk Breivik” och ”döda 20 förskolebarn”. Samma dag som det misstänkta terrorbrottet på Gotland, den 6 juli, skriver han även att han skulle stormat Visby ”med ett automatvapen om han hade ett”.
Enligt förundersökningen kom Theodor Engström till Gotland med färjan från Oskarshamn den 30 juni. I förhör beskriver han hur han efter ankomst letade upp en plats där han satte upp sitt tält, vilket blev i skogen intill Snäckgärdsvägen, i höjd med Tallundskviar. Där bodde han sedan fram tills att han greps.
Engström beskriver i förhören hur han under dagarna på Gotland vandrade runt i Visby för att ”kolla omkring och mer få en bild av läget”. Han drabbades av någon typ av magsjuka, han rökte cannabis i sitt tält och han berättar även att han vid något tillfälle var inne på McDonalds och i Coop-butiken på Östercentrum. Engström uppger även i förhör att han var i domkyrkan för att rekognosera inför att Annie Lööf skulle hålla tal i kyrkan samma dag som mordet på Ing-Marie Wieselgren.
På själva dagen för det misstänkta terrorbrottet vaknade Theodor Engström upp i sitt tält och kände sig hatisk och kunde inte kontrollera sig, som han själv uttrycker det. Han packade en väska med en kniv och två svärd, samt placerade en kniv innanför ena byxbenet. Han tänkte att ”nu kommer det explodera” och att ”den här fasen” av hans liv nu skulle ta slut.
”Nu kommer ett nytt kapitel. Som jag sa, antingen så kommer ja att bli dödad, allvarligt skadad eller slängd i någon fängelsehåla, säger jag till mig själv”, berättar han i förhör.
I förhören resonerar Engström även kring att han ville göra något ”heroiskt” i Visby, om han bara hade haft ett skjutvapen med sig.
Förhörsledare: Vad är heroisk för dig? Vad betyder det?
”Slå tillbaka mot ett ondskefullt system likt 'sagopojkar' alltid har gjort i sagorna.”
Förhörsledare: På vilket sätt då?
”Ja vad gör man i sagor och historier? Man stormar städer och man dödar ondskefulla kungar och allt däremellan. Så för mig hade det känts bra och heroiskt och kunna attackera Almedalen med ett skjutvapen.”
Eftersom det var Almedalsveckans sista dag kände Engström viss tidspress, uppger han, och när han kollade igenom evenemangskalendern hittade han tre potentiella måltavlor för en attack. Dessa var Ing-Marie Wieselgren, Annie Lööf samt SVT:s vd Hanna Stjärne.
Utifrån sin kartläggning visste Engström att Wieselgren medverkade på ett seminarium vid Hamnplan, och han väntade därför utanför tältet där det hölls. Plötsligt såg han en kvinna skymta förbi i ögonvrån. Han berättar att han inte var säker på att det var rätt person, och följde därför efter kvinnan. På vägen passerade han Expressens scen, där just Hanna Stjärne medverkade i ett evenemang. Engström såg inga poliser i närheten, och tänkte tanken att genomföra en attack där och då.
”Där står SVT:s vd och till synes kunde jag bara gått fram och huggit henne istället.”
Theodor Engström valde dock att fortsätt följa efter den person han vid det här laget var säker på var Ing-Marie Wieselgren, och vid Donners plats tilltalade han henne.
”Och så säger jag ”Ing-Marie”. Och hon tittar på mig och svarar jakande. Och jag har redan då fumlat, fått fram kniven, och folk runt omkring mig, men ingen tycks hinna se detta. Och sen försöker jag hugga henne i hjärtat. Och ja, detta gjorde jag också tydligen.”
Efter ytterligare några hugg sprang Theodor Engström från platsen, men tacklades omkull i en gränd alldeles i närheten. Där greps han av polis, och har sedan dess suttit frihetsberövad.
Rättegången mot Theodor Engström inleds på tisdag i Gotlands tingsrätt.