Thomas kan det mesta om skatter

Thomas Andersson, 48, från Visby är rankad som en av Sveriges tio främsta skatterådgivare. - Utan mitt intresse för basket och sport hade jag inte varit den jag är i dag, säger han.

Basket. Thomas Andersson bygger just nu ett basketlag på Fårö.

Basket. Thomas Andersson bygger just nu ett basketlag på Fårö.

Foto: joel nilsson

Visby2011-08-10 04:00

Han är vintergotlänning i Stockholm men bygger just nu ett basketlag på Fårö med en egen basket- och tennisplan vid sommarboendet. De tre barnen är ännu små men trimmas redan in på banan.

- Cementen är beställd men min hustru vet ännu inte hur stor banan på vår bakgård blir, säger Thomas Andersson med ett skratt.


Idrott
Som ung hade han ingen tanke på att ägna mig åt ekonomi eller affärsjuridik. Idrott, främst basket, var och är hans huvudintresse.

- Jag har ingen akademisk bakgrund och efter skolåren på Lyckåker, Södervärn och Säve åkte jag till Uppsala, men inte för att studera vid universitetet utan för att spela basket.

Men han läste till ekonom och fick först jobb på skatteverket i Visby och sedan i Stockholm och började då samtidigt läsa juridik.

- Jag är en av få som är ekonom men inte examinerad jurist, förklarar han som efter jobb på en privatbyrå gick vidare till tjänsten som företagsskatterådgivare på Deloitte.

Deloitte är ett världsledande revisions- och konsultföretag i ett globalt affärsnätverk av firmor i 150 länder och cirka 200 000 medarbetare.


Delägare
Thomas Andersson är en av 60 delägare i Deloittes svenska medlemsfirma med 1 300 medarbetare där han är skatterådgivare med inriktning på företag.

- Vill ett företag minska skatten, då gäller skatteplanering. Det är inte fråga om skattesmitning, säger Thomas Andersson och poängterar att all skatteplanering ska tåla en granskning i respektive land.

- Något annat skulle påverka vårt varumärke negativt, säger han som själv inte gör sin egen deklaration.

Att bli rankad som en av de tio främsta skatterådgivare av tidningen International Tax Review ser han som hedrande för egen del men främst till företagets fördel.

- Med erfarenhet från idrotten är jag en lagspelare och ser vikten av samarbete.

- Man ska göra det man är bra på och spela bollen vidare till den som har bäst kompetens.

Gör inte sin egen deklaration. Thomas Andersson från Gotland är rankad av International Tax Review som en av Sveriges tio främsta skatterådgivare.Foto: Joel Nilsson
Gör inte sin egen deklaration. Thomas Andersson från Gotland är rankad av International Tax Review som en av Sveriges tio främsta skatterådgivare.Foto: Joel Nilsson

1. Planera din skatt.

2. Planera så att den håller för en granskning av skatteverket.

3. Börja inte med bokslutet i december, det ska vara en process som pågår under året.

4. För mindre företag gäller att en krona i intäkt är bättre än en krona i avdrag.

5. Blanda inte ihop företagsekonomi och privatekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om