Tiden är gratis innan staden vaknat

I ottan, när alla katter är grå, ger sig ett färgglatt gäng ut på gatorna. "Det är en tid på dygnet som är gratis" säger Rickard Wahlin.

Rickard Wahlin och hans löparkamrater startar dagen tidigt med sin gemensamma löprunda. Bakom honom Tony Gradert, Linda Eklund, Jane Ahrling, Tobbe Stenbom och Mattias Adman.

Rickard Wahlin och hans löparkamrater startar dagen tidigt med sin gemensamma löprunda. Bakom honom Tony Gradert, Linda Eklund, Jane Ahrling, Tobbe Stenbom och Mattias Adman.

Foto: Magnus Ihreskog

Visby2019-12-02 09:59

I dryga året har den som haft tid och lust samlats två morgnar i veckan för att löpträna tillsammans, tisdagar och fredagar. Vid halv sex bär det av för en timme i så kallat prat-tempo.

– Vi anpassar efter de som är med, men det går inte fortare än att vi kan snacka med varandra, säger Rickard Wahlin.

Den här morgonen är de sex entusiaster som mött upp, alla är inbitna långlöpare. Någon gång kommer en ensam själ, andra gånger kan det vara uppåt tio.

Rickard Wahlin har ägnat sig åt att löpträna kontinuerligt i fem år, ett bra sätt att hålla sig i trim, menar han.

– Min drivkraft är att den här tiden på dygnet är gratis. Det är inget jag behöver förhandla mig till, jag ger mig i väg när övriga familjen sover.

Och så har de just vaknat när du kommer hem.

– ...och är så där överdrivet jobbigt pigg, jo, lite så är det.

Det är verkligen en bra start på dagen, tycker han. Inte sällan hör han att "jag är ingen morgonmänniska", men man lär sig med tiden.

– Det blir en skön vana. Jag har inga problem att stiga upp vid fem de här morgnarna, jag tränar för att må bra.

Och den tid du sparar, den som så att säga inte är gratis, vad gör du av den?

– Förhoppningsvis lägger jag den på familjen. Jag tycker tid är värdefullt, golf har jag slutat med, den inkräktar för mycket, löpningen är enklare, säger Rickard Wahlin.

Den här morgongruppen har, kan man säga, Facebook-gruppen Gotland trailrun som moderskepp. Långlöpningen har på senare år lockat fler utövare, såväl som tävlingsidrott som för motion.

Vissa springer ultralopp, för ultramaror krävs att de är över maratondistansen 42 kilometer. Dem kan vara fem mil, 16 mil eller mer än så.

Jane Ahrling, den ena av två tjejer denna morgon, kallar sig för "nörd". När hennes hund gick ur tiden för sju år sedan fick hon plötsligt en hel massa tid över. Hon började löpträna.

Förr, när hon ägnade sig åt lagidrott, var löpningen ett nödvändigt ont. Men verkligheten förändras, nu är den ett nödvändigt gott.

– Klockan ringer klockan 05, då tar jag på mig löparkläderna och ger mig ut oavsett väder, varje dag, i regel en halvtimme. Så att träffas här vid halv sex som i dag, det är rena sovmorgonen.

De tidiga träningspassen gör att hon är pigg på jobbet och om kvällarna har hon tid för annat. 

– Löpning är så enkelt, ett par skor bara så kan man springa varhelst i världen man befinner sig.

Två gånger i veckan ger de sig av tillsammans i ottan, men alla tränar betydligt fler gånger än så.
Två gånger i veckan ger de sig av tillsammans i ottan, men alla tränar betydligt fler gånger än så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!