Nästan 50 år efter att Agneta Wahnström i sin ungdom började jobba hos dåvarande Gotlands kommun är hon företagare i aktiebolagsform. Och det tillsammans med Lisa Stark och Gunvor Allqvie, också de enhetschefer hos regionen, som gått hem med pension.
– Vi har gjort många timmar till den här regionen, nu kan vi styra vår egen tid, säger Agneta Wahnström och berättar hur idén föddes att bli företagare och inte bara nöja sig med att vara pensionär:
– Ingen av oss ville ligga på soffan och äta praliner.
I januari 2022 var Agneta Wahnström konvalescent efter en höftoperation. Gunvor Allqvie och ytterligare en väninna var och hälsade på, när Agneta förde på tal att secondhand-butiken Re:dress utanför Österport var till salu.
Efter ett helt yrkesliv är Agneta Wahnström och Gunvor Allqvie vana att få saker gjorda.
– Vi ville vara tre, så att det inte skulle bli så betungande. Då kom vi på att Lisa just hade gått i pension och säkert ville ha något att göra, säger Agneta Wahnström.
Det ville hon. Mer än gärna.
– Det tog fem minuter, och ytterligare två, innan jag sa ja. Jag var redan kund i butiken och ville att den skulle vara kvar, säger Lisa Stark och berättar att hennes roll i trion är att bidra med eftertänksamhet och förmåga att tänka runt hörn.
Första mars för snart två år sedan blev de tre återvunna enhetscheferna kollegor i det egna aktiebolaget. Med betydligt kortare beslutsvägar än de hade varit vana vid.
– Det kändes jättekonstigt. Det var en helt ny värld, säger Agneta Wahnström och berättar att hon som enhetschef varit van att jobba i ekonomiska system och hantera miljoner, men aldrig hade behövt betala moms eller ha styrelsemöten.
Intäkterna från det som säljs på kommission och uppdrag av inlämnarna har hittills täckt hyra och övriga kostnader. En mindre aktieutdelning har vännerna kunnat unna sig, men syftet är inte att tjäna pengar.
– Jag tror att vi har med oss stor social kompetens och att vi är bra på att möta människor, säger Gunvor Allqvie och berättar att det inte sällan kommer in kunder som mest vill prata en stund.
Pratstunderna handlar ofta om nostalgi och minnen kring alla de kläder som är till salu.
– Här får vi höra klädernas berättelser och deras proveniens. Ofta är de speciella för inlämnaren, säger Lisa Stark och berättar at det kan vara någons mamma som en gång sytt dem:
– Eller att just det här plagget köpte de för att charma just den killen, säger Agneta Wahnström och berättar att kläder minsann kan bära på både minnen och känslor.
De äldsta plaggen i butiken är tillverkade någon gång på 1940-talet. För att hamna i sortimentet måste de ha kvalitet eller märke som håller.
– De ska helst hålla i flera generationer, säger Agneta Wahnström.
Ett av syftena med butiken är också att öka återbruket av kläder, för miljöns och klimatets skull.
– Världens klädindustri är en belastning miljömässigt. Det är bomullsodlingar med stor vattenåtgång, och användandet av kemikalier – det är förfärligt, säger Lisa Stark medan Agneta berättar att inga kläder i fleece tas emot:
– Fleece är en av de stora bovarna när det gäller mikroplaster.
Genom sitt företag har alla tre lärt sig mycket om klädindustrin, och om kundernas ökade miljötänk.
– Det här löser inte allt, men förra året var det 1 947 klädesplagg som bytte ägare i den här butiken, som inte blev nyköp utan ersattes av cirkulära köp, säger Lisa Stark.