Tidigare säkerhetschef tog över omdiskuterat härbärge

Härbärget Birkagården i Visby har fått en ny föreståndare. "Det är aldrig tomt i huset", säger Tommy Nygård.

Den förra föreståndaren sade upp sig för att jobbet ansågs vara för tufft. Nu ska Tommy Nygård axla rollen som föreståndare på Birkagårdens härbärge.

Den förra föreståndaren sade upp sig för att jobbet ansågs vara för tufft. Nu ska Tommy Nygård axla rollen som föreståndare på Birkagårdens härbärge.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-05-17 19:16

Sedan ett par veckor tillbaka har Birkagården en ny föreståndare: Tommy Nygård, 45, med en bakgrund som ordningsvakt och säkerhetschef.

– Det här är ett väldigt intressant och utmanande jobb, säger han.

I november förra året sade Susanne Rydenholm upp sig från jobbet som föreståndare efter att ha haft tjänsten i två år. Orsaken: "Arbetet hade blivit för tufft". In klev då i stället Tommy Wissing, som en gång grundade Birkagården, som tillförordnad föreståndare i väntan på en ny.

Tommy Nygård håller nu på och bekantar sig med verksamheten på härbärget bredvid polishuset i Visby, där upp till 16 hemlösa människor kan erbjudas middag, tvättmöjligheter och sovplats varje kväll, året runt.

– Det finns att göra hela tiden. Nu gäller det att se till att verksamheten fungerar och att vi tar hand om både personal och gäster, och att ekonomin kan hålla sig inom ramarna.

Tommy Nygård bryter på finska. I tio år jobbade han som säkerhetschef på en Finlandsfärja. 1998 träffade han sin blivande sambo från Gotland och bor här sedan dess. Han har under åren arbetat både som ordningsvakt och som arrestvakt hos polisen i Visby. Från de jobben tar han med sig erfarenheten av att arbeta med människor.

– Ofta, men inte alltid, möter vi människor med en missbrukarbakgrund.

För närvarande är det ett tiotal hemlösa personer som brukar dyka upp på Birkagården under kvällarna.

– Det händer aldrig att det är tomt i huset, säger Tommy.

Birkagården har tre fast anställda förutom föreståndaren, men är också beroende av volontärer för att hålla igång verksamheten.

– Vi är väldigt beroende av volontärer. Några är riktiga eldsjälar och jobbar fem kvällar i veckan, medan andra bara kommer någon enstaka kväll då och då.

Birkagården drivs av Svenska kyrkan, Region Gotland, Röda korset och Hela Människan Gotland.

I höstas gick diskussionen het om härbärgets ekonomi. Svenska kyrkan har som mål att få ner sina kostnader för Birkagården från 2,5 miljoner kronor 1,5 miljoner, per år. Region Gotland betalar årligen en hyra på drygt 200 000 kronor och förra året även drygt 400 000 till boendenätter.

Men de ekonomiska problemen ska vara åtminstone delvis lösta.

– Vi har konstaterat att vi ett tag hade mer betald personal i jämförelse med antal frivilliga. Men det är redan åtgärdat, det finns tillräckligt med volontärer igen, berättar kyrkorådets ordförande Inger Harlevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!