Från pizza på Tiktok till krögare i Visby

Benjamin Delfi gjorde sig känd på appen Tiktok genom att kombinera underhållning med matlagning. I år har hans internetframgångar tagit honom hela vägen till Visby där han öppnat restaurang på Strandgatan 15.

Wilhelm Erdtman, Adel Mohamed, Benjamin Delfi och Vincent Valencia utanför den nyöppnade restaurangen Le Mur på Strandgatan i Visby.

Wilhelm Erdtman, Adel Mohamed, Benjamin Delfi och Vincent Valencia utanför den nyöppnade restaurangen Le Mur på Strandgatan i Visby.

Foto: Clara Wasell

Visby2022-08-06 08:02

För den flitiga Tiktok-användaren är Benjamin Delfi ett välkänt namn. Han gjorde sig känd på plattformen genom sina korta videos där han bakade olika sorters hemlagad pizza. När Benjamin började med Tiktok hade han ingen aning om hur stort det skulle slå. Idag har han drygt 180 000 följare på appen.

– I början satsade jag mycket på kvantitet och la upp en video om dagen. Efter bara 6-7 videos gick jag viralt, sen blev det snöbollseffekten kan man säga, säger Benjamin.

undefined
Ingången till Le Mur från Strandgatan.

För två år sedan arbetade Benjamin som kock på en folkhögskola i Jakobsberg i Stockholm när personalen plötsligt permitterades på grund av pandemin. Det var när arbetsveckan förkortades till tre dagar som Benjamin bestämde sig för att börja med Tiktok. Framförallt är det underhållningen han brinner för. 

– Genom att laga mat får jag vara social och underhålla och det är det jag tycker är roligast. Kollar man på mina videos är det mest trams.

Benjamin är uppväxt i en krögarfamilj och har själv jobbat i restaurangbranchen sedan han var 15 år. Nu har han öppnat nytt i Barbeque Gardens gamla lokaler på Strandgatan 15. Marknadsförningen har främst skett via sociala medier. Utan Tiktok hade det aldrig gått runt, berättar Benjamin.

– Det räcker med att en i sällskapet har hört talas om ”någon kille från Tiktok som öppnat restaurang” för att folk ska hitta hit. 

Till den nya restaurangen Le Mur kommer det ofta personer som följer Benjamin på sociala medier där de har sett att han har öppnat nytt i Visby. 

– Folk som känner till mig genom Tiktok är ofta mellan 18 och 25 år, därför var det extra många under stockholmsveckan. Det är kul när folk kommer och hälsar. Jag vill att Le Mur ska vara Visbys bästa häng.

undefined
På Le Murs stora innegård hoppas Benjamin Delfi att kunna sätta upp boulbanor i framtiden.

I framtiden vill Benjamin ändra restaurangens koncept till lite mer ”tusen och en natt-känsla”. Kanske även med brädspel och boule på den stora innergården.

– Jag hade gärna serverat persisk mat också. Det saknar jag i Visby, säger han.

Bakom baren står Adel Mohamed och Wilhelm Erdtman. Wilhelm är barndomsvän till Benjamin och Adel fick jobbet genom en bekant. Det är första gången de båda är på Gotland. De tycker att Visby liknar Gamla Stan i Stockholm, fast med ”lite mer feeling”. 

– Det känns väldigt exotiskt här, som att vara utomlands. Lite som Sveriges Marbella, tycker Wilhelm. 

undefined
Wilhelm Erdtman, Adel Mohamed och Benjamin Delfi i loungen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!