Från utskällt till prisat byggs det byggnadsminnesmärkta tingshuset i Visby om. Det ritades av arkitekt SAR Lennart Lundström i arkitektgruppen a4 och invigdes 1962.
Bygget var påkostat och platsbyggt med gotländskt material och hantverk. Våren 2001 röstades det fram av allmänheten som "Gotlands vackraste hus"
Tre våningar högt och med sju våningsplan började ombyggnationen i oktober förra året. I månadsskiftet mars-april i år beräknas ombyggnaden av tingsrätten vara klar och en månad senare väntas lantmäteriet vara färdigt.
Lantmäteriet blir kvar i de gamla lokalerna medan tingsrätten flyttar in på plan två.
För allmänhetens ingång till tingsrätten gäller samma entré som tidigare, men med en säkerhetsanpassad reception. Intill entrén byggs samtalsrummen bort och blir till kapprum med tingsrättens hiss för allmänheten.
Hyresgäster
- Tingshuset har plats för fem hyresgäster men just nu finns bara två.
- Det finns alltså plats för ytterligare tre hyresgäster, men vi vet inte vilka de blir, säger Gunlis Samuelson, tingsrättens chefsadministratör, och Niclas Karlenby som är lokalvårdare och hustomte.
De två visar runt i tingshuset som, trots att det är en byggarbetsplats, samtidigt fungerar som arbetsplats för tingsrättens 14 anställda och lantmäteriets tolv medarbetare.
- Det är en huskropp med flera halvplan med hissar som ska stanna på alla sju plan. Tingsrättens personal, med alla domstolssekreterare, får rum på samma plan. Kontorsrummen byggs inte om, men för personalen blir det också bra och med bättre utrymmen, förklarar Majlis Samuelson.
Tillgänglighet
Ombyggnaden sker på grund av tingsrättens behov av tillgänglighet och av säkerhetsskäl. Det stora projektet är två hissar som måste in. Dessutom byggs handikapptoaletter inomhus och en ramp utomhus.Vindsvåningen har lämnats av tingsrätten som flyttat sitt bibliotek till ett nytt rum i anslutning till personalens kontorsrum. Det nya arkivrummet är redan färdigt, funktionellt och säkerhetsanpassat. I tingsrättens plan i marknivå har fem rum blivit tre.
Där har nämndemännens gamla rum gjorts om till samtalsrum, utrymme för videokonferens, och rum för åklagare och advokater.
- Här syns tydligt att tingshuset är byggnadsminnesförklarat. Fönsterraden mot söder är kvar som ljusinsläpp men med en inre glasgång mot de nya rummen, förklarar Gunlis Samuelson.
Detaljer som lampknappar och dörrtrycken återanvänds, eller om inte det går, måste nya göras efter de som funnits tidigare.
-Allt måste se ut som tidigare. Till exempel måste vissa dörrar göras om för säkerhetens skull. och de nya måste se ut som de gamla, säger hon.
En halvtrappa ner, i det gamla häktesrummet, blir det nämndemannarum. I källarplanet, där det gamla arkivet var, blir det personalutrymmen med dusch, tvättmaskin och torktumlare.
Häktesavdelning byggs helt ny med direkthiss till tingsrättens tre salar och en ny separat utgång med dörr i anslutning till en bilplats med underlag av armerat gräs.
- Det är stora ingrepp som görs men det sker med länsstyrelsens godkännande och bygglov, sammanfattar Gunlis Samuelson.