Tjejexplosion i skejthallen – "Väldigt kul helt enkelt"

Antalet tjejer som skejtar ökar, och det snabbt. "Det är en nytändning i hallen", säger Hillevi Knutas, Gotlands skateboardförenings ordförande.

Elna och Daga Bartnik, Harriet Lindfors Normark, Edith Stenbom och Junia Kynast är några av deltagarna som gillar att skejta.

Elna och Daga Bartnik, Harriet Lindfors Normark, Edith Stenbom och Junia Kynast är några av deltagarna som gillar att skejta.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-12-10 14:02

Det dunkar och smäller högt. Skejthallen på Broväg i Visby en fredagkväll. Den nya gruppen av enbart tjejer har träning, och det är en speciell afton. Skateboardföreningen har lyckats få hit en verklig nestor på området. Mario Eriksson – skejttränare från Fryshuset i Stockholm, som i kväll visar gruppen på ett tiotal tjejer hur man äger sin bräda.

– De senaste sju åren har tjejskejtingen verkligen blivit dubbelt så stor. Tidigare var det kanske en tjej på hundra skejtande killar, säger han.

undefined
Harriet Lindfors Normark är en av tjejerna som gärna går till skejthallen. Här syns hon med tränaren Mario Eriksson.

Friheten och gemenskapen i skejtingen lockar många.

– Det är en skön sport inte minst genom att man kan komma och gå hur man vill, säger Hillevi Knutas, ordförande i skateboardföreningen.

undefined
Hillevi Knutas, ordförande i Gotlands skateboardförening, imponeras över att så många tjejer vallfärdar till skejthallen.

På kort tid har föreningen märkt att antalet tjejer skjuter i höjden.

– Det har blivit väldigt poppis och kommer bara fler och fler hela tiden. Det är som en nytändning i skejthallen.

Både nybörjare och mer erfarna skejtare kan delta i olika grupper. Den som är ny kan låna bräda och hjälm i skejthallen.

– Börjar man skejta, och gillar det, så blir man ofta väldigt biten. Många verkar välja det för gemenskapen och för att det är otroligt kul att åka helt enkelt, säger Hillevi Knutas.

undefined
Mario Eriksson visar sin teknik för tjejgänget i Visby skejthall.

Bland föreningens nästan 300 medlemmar finns det allt från 4-åringar till 50-åringar som äntrar brädan.

Mario Eriksson tycker att tjejer har ett annat sätt att ta sig an sporten än killar. De är ofta snabbare på att träna fram en bra teknik.

– Utvecklingskurvan för tjejerna är oftast mycket snabbare. Yngre tjejer vet i regel tidigare hur deras skejting ska se ut, medan killarna snarare ramlar runt och tacklar sig fram till sin teknik.

undefined
Det är numera tätt bland tjejerna i skejthallen.

Harriet Lindfors Normark är en av de omtalade unga tjejerna. Hon har nu skejtat ett halvår.

– Det är svårt att säga varför, men det är väldigt kul. En sak man i alla fall blir bättre på är balans.

Många som väljer bort andra sporter hittar glädje i skejting. Det är en av orsakerna till att föreningen länge kämpat för en utomhuspark i Visby.

– En sådan park skulle vara rolig för alla barn och unga, där man också kan använda kickbike och BMX-cyklar, säger Hillevi Knutas.

undefined
Mario Eriksson visar sin teknik för tjejgänget i Visby skejthall.

Allmänna arvsfonden finansierar många skejtparker i Sverige. Det skulle vara möjligt även i Visby, där platsen för en park pekats ut vid den befintliga skejtrampen nära Alléskolan.

– Om vi bara får vårt tioåriga tillstånd från regionen kan vi sätta igång direkt, säger Hillevi Knutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!