I genomsnitt tar det omkring en timma efter att man tryckt på spola-knappen i sitt badrum, innan avloppsvattnet når Visby avloppsreningsverk. Drifttekniker Erik Danielsson petar med sin kniv och visar: Apelsinskal, kalsonger, gurkbitar och plasthandskar har fastnat i en gröt av textilier i rensgallret under honom.
– Bindor är tyvärr väldigt vanligt, säger han och berättar att 96 ton nedspolade föremål och hushållssopor förra året fastnade i Region Gotlands avloppsreningsverk från Fårö i norr till Burgsvik i söder.
Till avloppsreningsverket i Visby når varje dygn omkring 8 000 kubikmeter avloppsvatten som måste renas. Det är en blandning av dagvatten från gatorna och hushållens avlopp. Stora mängder främmande föremål orsakar merarbete, men äventyrar också driften.
– En del använder sina toaletter som papperskorgar i badrummen, konstaterar arbetsledare Kent Nordberg.
Han berättar att strumpbyxor och badkläder ökar på sommaren, och att hela badlakan faktiskt dumpas i folks toaletter.
– Sluta upp och fulspola. Det är tre saker som ska i toaletten, kiss, bajs och toalettpapper! säger han och visar vägen till de stora reningsbassängerna där mikroorganismer renar vattnet så att det går att släppa ut i havet.
På pastaliknande små plasthjul lever mikroorganismerna som gör jobbet, men kammar, bindor och kondomer flyter omkring i reningsvattnet. Mängder med örontops och tandplackers fastnar i stora nystan med hårbollar. Klumpar på upp till en halvmeter kan bildas. På sin väg till reningsverket i Visby täpper de ibland till pumparna i de 30-talet pumpstationer som finns runt om i Visby.
– Hela pumphuset kan vara fullt, av trosor, kalsonger och snusdosor, säger Kent Nordberg och berättar om fiskedrag, mobiltelefoner, löständer och plasthållare till luktagott-behållare i toaletterna.
Reningsverkets personal har jour, och utryckningar i onödan sedan folk spolat ner sopor i sina toaletter kostar därmed onödiga skattemedel.
– Om vi blir tvungna att byta ut en pump kan det kosta från 40 000 kronor och uppåt, säger Kent Nordberg.
Att dumpa hushållskompost och sopor i sin toalett kan även straffa sig omedelbart.
– Om du har eget hus och det fastnar innanför tomtgränsen är det ditt ansvar. Då kan du få anlita en spolbil och det kan kosta 10 000-tals kronor, säger Kent Nordberg.
I värsta fall kan avloppsvatten med andras urin och avföring komma den omvända vägen in i fastigheten – om det uppstått stopp ute i gatan.
– Det blev stopp i stora ledningen, och allt avlopp trycktes tillbaka in och upp genom toalettstolen, säger drifttekniker Joachim Thylin och berättar hur en kollega för en del år sedan larmades till en festlokal på Guteväg.
Där steg avloppsvattnet nästan tio centimeter och festen fick ställas in, medan lokalen fylldes av en mindre angenäm doft.
– Jag har också fått samtal från de som undrade om vi kunde hjälpa dem att hitta deras mobiltelefoner och andra saker som de råkat spola ner. Jag sa: "Varsågoda, ni är välkomna hit att leta själva", säger han.
Skälen till att hygienartiklar och andra sopor så ofta spolas ner i folks toaletter kan säkert vara flera, men Kent Nordberg menar att många tycks tro att så snart man tryckt på spolknappen försvinner allt. Han menar att många saknar kunskap om vilka problem de kan ställa till med.
– Jag tycker att det är rent ut sagt för jävligt. Alla borde ha en papperskorg i badrummet, säger han.