Sedan 2010 har Arbetsmiljöverket krävt att lasarettets hygienutrymmen ska åtgärdas. De uppfyllde alla krav när de byggdes, men föreskrifter har tillkommit som ställer krav på åtgärder. Många arbetsskador inom sjukvården orsakas av överbelastning i trånga hygienutrymmen.
Region Gotland har byggt om ett flertal toaletter. Nu finns hygienutrymmen på alla slutenvårdsavdelningar som uppfyller de senaste normerna.
Arbetsmiljöverkets krav på åtgärder har dock kvarstått. Efter en inspektion i januari förra året krävde Arbetsmiljöverket flera åtgärder och hotade med ett vite på fem miljoner kronor.
Två månader senare återkallades viteskravet.
– Då utgick vi från att vi uppfyllt alla krav och att våra åtgärder var till fyllest, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar.
Arbetsmiljöverket gjorde dock en ny inspektion i maj 2016, och återkom en månad senare med nya krav. Till kraven kopplades förbud mot att använda utrymmena om de inte åtgärdats, samt ett vitesföreläggande på tre miljoner kronor om inte förbudet hörsammades. Förbud och vite gällde från 1 juni 2017.
Region Gotland överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Sjukvårdsledningen räknade med att inte behöva bygga om alla toaletter, utan att i stället införa särskilda rutiner så att patienter som behövde assistans vid toalettbesök fick det i ett ombyggt hygienutrymme. Genom det räknade regionen med att spara minst tio miljoner kronor.
Den 17 februari i år avslog förvaltningsrätten regionens överklagan. Bara datum för förbud och vitesföreläggande ändrades. Ett år från det att domen vunnit laga kraft fick regionen på sig att åtgärda bristerna.
Regionen klagade på nytt, den här gången till kammarrätten. När domstolen inte gav prövningstillstånd överklagade regionen till sista instansen, Högsta förvaltningsdomstolen.
Förra veckan meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att inte heller den tar upp ärendet för prövning. Därmed står förvaltningsrättens dom fast. Regionen måste vidta åtgärder, men för Maria Dalemar är det oklart vad som behöver göras.
– Arbetsmiljöverkets beslut är otydligt. Vi vet inte vilka toaletter som behöver åtgärdas, säger hon.
Närmast på tur är att kontakta Arbetsmiljöverket för att reda ut oklarheterna. Därefter måste en upphandling göras, eftersom det gäller arbeten för flera miljoner kronor. Om inte toaletterna är åtgärdade till december 2018 gäller förbud mot att använda dem, och vite om regionen bryter mot förbudet.