Torbjörn Limé först ut i nytt Visbygalleri

Den som bläddrat i Torbjörn Limés bok ”Selected paintings 1987-2018” undrar kanske vad som hänt efter 2018. Ett besök på Galleri Neon på Adelsgatan ger svar.

Torbjörn Limé har haft flera utställningar i år. Nu packar han upp sin konst i Galleri Neon som flyttat in hos Fröjel Retro & Design i Visby.

Torbjörn Limé har haft flera utställningar i år. Nu packar han upp sin konst i Galleri Neon som flyttat in hos Fröjel Retro & Design i Visby.

Foto: Emil Karlsson

Visby2019-11-08 11:00

2019 har varit ett väldigt produktivt år, berättar Torbjörn Limé medan han packar upp målningarna han under tre veckor ska visa i galleriet som flyttat in hos Fröjel Retro & Design. Sedan han presenterade sin retrospektiva bok och ställde ut utvalda verk på Konstmuseet i april har han hunnit med fyra utställningar.

– Jag har ställt ut i Lund, Malmö, Göteborg och Mariefred. Det här blir den femte. Det har blivit lite mycket, men det är jätteroligt, säger han.

Under sju år var Torbjörn Limé konstnärlig ledare för Folkuniversitetets konstskola i Visby. Innan hade han arbetat med en mängd olika material: datorkonst, animationer och ljudinstallationer bland annat. När jobbet på konstskolan upphörde 2016 var det dock måleriet som lockade mest, och det som Torbjörn Limé nu ställer ut är målningar ur fyra serier.

– När jag sammanfattade mitt konstnärskap i boken fick jag samtidigt en tydlig riktning framåt. Jag har i princip arbetat med samma fyra serier i hela mitt liv, och kommer att fortsätta så, säger han.

Han kallar serierna för Jordmålningar, Topografiska verkligheter, Nebulös terräng och Arbetarsviten. Verken kan pendla från abstraktioner till att vara rent dokumentära, men alltid med en naturkänsla. Allt mänskligt ryms i de fyra serierna, från de skyddsklädda arbetarna, till spåren i den bearbetade jorden och vidare till de abstrakta målningarna där färgerna antyder ett oändligt hav eller orörd natur.

Torbjörn Limé förklarar att färgen är särskilt viktig i hans målningar. Han inspirerades tidigt av Monets sena näckrosmåleri. Det som var intressant var inte det som avbildades, utan det intryck som måleriet med färger i flera lager gav.

Utställningen i Galleri Neon hos Fröjel Retro & Design pågår till och med den 29 november. Torbjörn Limé är först ut i galleriets satsning i Visby. Galleri Neon öppnade 2018 i Fröjel, men efter två somrar med verksamhet både i Visby och Fröjel kände Göran och Margitha Björnberg, som driver Fröjel Retro & Design, att de ville koncentrera verksamheten. I affären på Adelsgatan säljer de retro, glas, keramik, porslin och konst. Nu plockas affärens konst ner för att låta en konstnär utnyttja alla väggarna.

– Det känns bra att kunna visa ny konst nu, när Konstmuseet stängt på obestämd tid. Vi planerar att ha fler utställningar under nästa år, men i vilken omfattning det blir är inte klart, säger Göran Björnberg.

Göran Björnberg kommer att arrangera flera utställningar i Galleri Neon nästa år. "Kul, särskilt nu när Konstmuseet stängt", säger han.
Göran Björnberg kommer att arrangera flera utställningar i Galleri Neon nästa år. "Kul, särskilt nu när Konstmuseet stängt", säger han.
Karta: Fröjel Retro & Design
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om