Traditionellt med "annorlunda stuk"

420 gäster intar sommarens offentliga party. Gamla som unga. Gotlänningar som "vinterfastlänningar". - Vi har en viss rotation på gästlistan och har kollat in dem som tycker om att nätverka. Och ikväll bjuds det bara på gotländska råvaror, säger festens värdinna, Gotlands landshövding.

Nöjd. "Det känns så jävla bra med att det är närproducerat", säger livsnjutaren Tommy Malmqvist som tillsammans med Paul Bergström står för komponering av mat och meny.

Nöjd. "Det känns så jävla bra med att det är närproducerat", säger livsnjutaren Tommy Malmqvist som tillsammans med Paul Bergström står för komponering av mat och meny.

Foto: Kenny Bengtsson

Visby2010-07-16 09:14
Röd champagne. Blå dukar. Gul kvällssol gör gäster i klänningar och linnekostymer lite varma i kläderna. Och det är väl passande när årets sommarträff, i landshövdings trädgård, bland annat vill sätta igång tankeknölarna och interaktionen mellan gästerna.
Vid sex olika seminarium har företagarnas ö, kulturens ö, trafikens ö, bevarandet av ön, ön som mötesplats och matens ö diskuterats. När GA springer på Pigge Werkelin i kön till det prestigefyllda kalaset, var det ett tag sedan han gick på landhövdingens party.

En ocean emellan
- Jag och den förra landshövdingen tyckte inte riktigt samma sak. Det var en helt annan ocean och hon var företagsfientlig. När Cissi kommit hit har det blivit ett nytänk. Det är en annan dialog mellan länsstyrelse och kommun idag, speciellt på byggsidan.
Cecilia Schelin Seidegård, Gotlands nya landshövding, är glad över den stora uppslutningen.
- Vi vill göra om lite varje år. Nu tog vi alla till Visborg och visade kommunen och länsstyrelsens nya lokaler.
Det minglas i olika etager av trädgården. Under några träd står Sulan City Stompers och spelar tradjazz: "Copenhagen".
- Visby är en gammal dansk stad, så vi har med Valdemar Attedag på ett hörn, säger saxofonisten Hans Brandström.
Närproducerad gotländsk mat står på menyn - fårost, surdegsbröd, lufttorkad bågrulle, dinkelpasta, gravad rökt lax och lammfiol.
- Vi har lagat mat i tre dagar. Så nu äter ni, säger köksmästaren Paul Bergström till de 420 gästerna.
Ett rekorddeltagande.
- Det är mer folk än tidigare år och vi blev lite oroliga när så många tackade ja. Men vi har en ny landhövding och inte bara en buffé, utan fler intressanta seminarium, svarar informationschefen Lars Bäckman på frågan om årets tillställning skiljer sig från mängden.

Kunskapsöverföring
Seminarierna får beröm från flertalet gäster.
- Det är väldigt trevligt det här. Ett annorlunda stuk med seminarium, förr var det mer stormöten och nu var det mer rappt, säger Jannike Åhlund, nybliven konstnärlig ledare för Bergmangårdarna.
- Det har varit kunskapsöverföring för dem som jobbar på Gotland, säger Kerstin Blomberg, före detta ordförande för Rädda barnen.
En veteran i sammanhanget är Lisbeth Palme.
- Jag vet inte hur många gånger jag varit med. Sedan begynnelsen. Detta är en manifestation på något sätt om vad man gör på Gotland. Ett samspel. Men de borde förnya gästlistan dock, så att det inte bara blir gamlingar som jag, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om