Paret bjöd in till Thanksgiving-firande

Kalkon, transbärssylt och varm äppelcider. Genom sina Thanksgiving-firanden har det halvamerikanska Visbyparet tagit USA till Gotland i flera år. ”Det är den mest agnostiska högtid som finns”, säger Vanessa Svensson.

Julia Martin serverar förrätten ”chowder” – en mastig, gräddbaserad soppa med bland annat majs och potatis. Joy Goldar hjälper till.

Julia Martin serverar förrätten ”chowder” – en mastig, gräddbaserad soppa med bland annat majs och potatis. Joy Goldar hjälper till.

Foto: Felix Wedjesjö

Visby2021-11-26 11:30

Det är mindre än en månad kvar till julafton. Om några dagar är det första advent. Men inne på restaurangen Bad wolf BBQ prioriteras under torsdagskvällen ett helt annat firande. Nämligen det av den amerikanska högtiden Thanksgiving.

Det är restaurangägarna Vanessa och Erik Svensson som anordnar ett traditionellt Thanksgiving-firande. Något de – med undantag för under fjolårets hårda pandemirestriktioner – har gjort på Gotland varje år sedan 2015.

– I många familjer är Thanksgiving viktigare än julafton. Inte minst eftersom det är något som alla firar, oavsett religion. Det är den mest agnostiska högtid som finns, säger Vanessa Svensson.

Hon kommer från USA och har firat Thanksgiving i hela sitt liv. De svenskar som känner till högtiden – som alltid infaller den fjärde torsdagen i november – förknippar den troligtvis mest med de ugnsrostade kalkoner som brukar synas i tv-serier och filmer.

Och ja, kalkon är huvudrätten denna kväll. Men innan gästerna får hugga in på den. Men till kalkonen hör också en hel del tillbehör.

– Det är potatismos, gröna bönor med rostad lök, skysås och tranbärssås, berättar Vanessa Svensson och lyfter på locket till de olika kantiner som står framställda på ett bord precis vid entrén.

Till det tillkommer de brödsmulor som kalkonen förr i tiden brukade fyllas med. Samt en ugnsbakad sötpotatis med marshmallows – ja, du läste rätt! – på. Ett tillbehör som enligt Vanessa är jättegott till kalkon och har ungefär samma sötande funktion som lingonsylt har i det svenska köket.

– Jag föddes i Kalifornien, men eftersom min pappa arbetade inom militären flyttade vi runt på flera platser i USA, säger hon och fortsätter:

– Då lärde jag mig att Thanksgiving-tillbehören är olika i olika delar av landet. I kväll har jag valt dem som jag tycker är allra bäst.

Några som tycker att hon har valt precis rätt är det äkta paret Lori och Per-Olof Björkegren från Stenkyrka. De har besökt varje Thanksgiving-firande som Vanessa och Erik har anordnat.

– Det gör vi för att det verkligen är en äkta, amerikansk Thanksgiving. Vanessa vet vad hon gör – maten är precis som den var när jag firar Thanksgiving i USA, säger Lori Björkegren, som kommer från delstaten Minnesota.

Men varför firas Thanksgiving? Den berättelsen har en tydlig koppling till den amerikanska historien. ”Mayflower”. Så hette skeppet som ska ha tagit de första engelska nybyggarna till Nordamerika. 

De klev i land i det som i dag är delstaten Massachusetts och grundade en koloni som döptes till Plymouth. Historien om deras lidanden och umbäranden under den första tiden i det nya landet – och det stöd de då fick av den amerikanska ursprungsbefolkningen – är på många sätt ursprunget till Thanksgiving-firandet. 

För att tacka ursprungsbefolkningen ska kolonisatörerna 1621 nämligen ha bjudit in dem till en måltid.

– För mig är det en berättelse om att det mänskliga alltid går först. Att man välkomnar alla, precis som ursprungsbefolkningen välkomnade kolonisatörerna, säger Vanessa Svensson.

För henne är Thanksgiving en högtid då ingen ska behöva vara ensam. Hon berättar att det också är en helgdag då väldigt många amerikaner ägnar sig åt volontärarbete.

– Man arbetar i soppkök under dagen, innan man går hem och firar med sina nära och kära. Det viktiga är att man delar med sig.

En omstridd högtid

Bakgrunden till Thanksgiving-firandet debatteras ofta i USA. Orsaken är att den nordamerikanska ursprungsbefolkningen under århundradena efter måltiden 1621 skulle lida oerhört till följd av den europeiska kolonisationen.

Inför årets Thanksgiving intervjuade exempelvis Dagens Nyheter en ättling till de personer från ursprungsbefolkningen som deltog 1621. I intervjun menar hon att hennes förfäder begick ”ett misstag” när de hjälpte kolonisatörerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!