Trafikeländet på Skarphäll kvarstår – "Bara lös det"

I år firar detaljplanen som skulle göra Skarphäll säkrare för bil- och gångtrafikanter tio år – men problemen kvarstår. Nu ska regionen anlägga ett provisoriskt övergångställe.

Eva Gardell Rolf och Anna Ekström får i regel vänta länge när de ska ta sig från Bläcku över till andra sidan Skarphällsgatan. Det provisoriska övergångstället ska placeras vid skylten som skymtar i bakgrunden.

Eva Gardell Rolf och Anna Ekström får i regel vänta länge när de ska ta sig från Bläcku över till andra sidan Skarphällsgatan. Det provisoriska övergångstället ska placeras vid skylten som skymtar i bakgrunden.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-01-21 18:29

Att handelsområdet Skarphäll i Visby är hopplöst ur trafikhänsyn vet alla. Ett stort antal medborgarförslag har lämnats in genom åren. Enbart vid senaste sammanträdet behandlade tekniska nämnden två sådana ärenden, och fler har inkommit sedan dess.     

En av de bekymrade medborgarna som fattat pennan är Eva Gardell Rolf, som arbetar på den dagliga verksamheten Bläcku på Skarphäll.

– Det är fortfarande fruktansvärt mycket trafik här utanför. På torsdagar har vi friskvård på dagliga verksamheten, och då kan det dröja väldigt länge innan vi kommer över gatan. Farligt är det också. Jag har själv varit nära att bli påkörd, säger hon.

Enligt Eva Gardell Rolf har situationen försämrats under det senaste året, då såväl second hand-butiken Gåvan som Lidl etablerat sig på Skarphäll.

– Jag minns ett tillfälle när jag skulle gå och handla. Jag såg en kvinna som precis varit inne på Gåvan och köpt ett bord och skulle över till parkeringen på andra sidan. Hon stod kvar där med bordet när jag kom ut igen från affären. Det är klart, är man ung och rask kan man hitta en lucka. Men om man är lite äldre ...

Eva Gardell Rolfs förslag till regionen var att anlägga ett övergångställe mellan Gåvan och Willys parkering. Hennes önskan kommer faktiskt att besannas. Under året ska regionen måla ut de magiska vita strecken, meddelar trafikingenjören Lennart Klintbom.

– Vi har ju hört detta förslag många gånger, men tidigare har det inte funnits någon solklar placering av ett övergångsställe. Folk har tagit fågelvägen, var de än befinner sig längs gatan. I och med Gåvans flytt har det förändrats. Vi ser en koncentration av folk vid ett ställe, och då råder det ingen tvekan om bästa placeringen längre, säger han.

Men Lennart Klintbom understryker att det handlar om en provisorisk lösning. Den mer permanenta lösningen ser man alltjämt i den detaljplan som antogs 2011, där färre utfarter och ett upphöjt övergångsställe ska skapa ett mer trafiksäkert flöde. 

Efter tio år har flertalet av åtgärderna ännu inte genomförts. Detta eftersom verksamheterna på området satt sig på tvären.

– Att få alla att enas har visat sig vara svårt. För en tid sedan hade vi ett möte med dem på södra delen. "Det är en bra detaljplan. Ni kan genomföra den på norra delen, men på södra behövs det inte", sa man. Efter det hade vi möte med dem på norra delen. "Det är en bra detaljplan. Ni kan genomföra den på södra delen, men på norra behövs det inte", säger Lennart Klintbom.

Ni kan inte driva igenom planen med tvång?

– Jo, det kan vi så klart. Men det är inget regionen vill göra. Vi ser helst en lösning där alla är överens.

Att det kommer att ta flera år till innan problemen avhjälpts är ingen högoddsare. Något beslut om att ändra i eller upphäva detaljplanen finns inte.

– Det är något vi måste ta ställning i sinom tid. Men om detaljplanen rivs upp och allt förblir som det är, då blir nog ingen nöjd, säger Lennart Klintbom.

Fastighetsägarnas och verksamhetsutövarnas syn på saken då? Varför vrenskas?

Frågan går till Tobias Mattsson, ordförande för företagarföreningen på Skarphäll och anställd vid Rustas etableringsavdelning.

– Det handlar om ett förhållandevis stort område med många aktörer. Men om vi tar området med Rusta, Mio, Lager 157 och Ljusexperten som exempel: Enligt regionens förslag ska deras tre in- och utfarter bli en, som kommer att ligga vid Lager 157:s och Mio:s entréer. Hos dem finns därför en oro för köbildning utanför entrén. Det är många aspekter i det här, och alla har inte beaktats i regionens planarbete, säger han.

Beslutet om det nya övergångsstället presenterades vid ett möte mellan regionen och företagarföreningen i våras.

– Vi har sett en rad förbättringar på sistone. Utöver övergångsstället har beläggningsarbete utförts och hastigheten sänkts till 40 på södra delen. Men jag ska inte sticka under stol med att vi har stora utmaningar framför oss. Lidl och Gåvan har inneburit ett annat rörelsemönster på Skarphäll, men vi har ännu inte upplevt konsekvenserna fullt ut. Det gör vi först när pandemin är över och alla hemarbetare återvänt till kontoret, säger Tobias Mattsson.

Åter till vår bekymrade medborgare, Eva Gardell Rolf. Hon känner inte till den snåriga bakgrundshistorien, som hon nu får återberättad.

Vem bör vika ned sig, företagen eller regionen?

– Det vet jag inte. Jag tänker bara: Lös det.

Fakta

Skarphällsområdet bestod tidigare av kommunalt ägd skogs- och åkermark. Dagens Skarphäll började ta form under 70-talet. Från början var planen att området skulle användas främst till industriverksamhet, vilket är en av förklaringarna till att trafiksituationen är som den är. 2011 antogs en ny detaljplan, där en rad lösningar på problemen föreslås, men få av åtgärderna har genomförts. Under förra året sänktes hastigheten till 40 på södra delen av Skarphällsgatan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!